Kwas foliowy w ciąży
Kwas foliowy jest substancją, która jest niezbędna w czasie ciąży. Kobiety, które starają się o potomstwo, powinny dużo wcześniej pomyśleć o przyjmowaniu tego suplementu diety. Jest on niezbędny w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego można go określić przyjacielem każdej przyszłej mamy.
Co to jest kwas foliowy i po co się go zażywa?
W przypadku kiedy jesteś w ciąży potrzebujesz zdrowej diety oraz odpowiedniej równowagi składników pokarmowych. Nie możesz, także zapominać o witaminach. Jedną z najważniejszych witamin z grupy B jest kwas foliowy. Dzięki niemu odpowiednio produkowane są krwinki czerwone. Kwas foliowy bierze, także udział w powstawaniu materiału genetycznego oraz w odpowiedniej pracy układu nerwowego oraz pokarmowego.Zażywanie go jest bardzo ważne, gdyż niedobór kwasu foliowego może powodować niedokrwistość u przyszłej mamy lub wadę cewy nerwowej u dziecka. Jeżeli nie chcesz, aby rozwój twojego dziecka został zaburzony, dostosuj się do zaleceń lekarza. Wady cewy nerwowej są poważnym schorzeniem, najlepiej znany jest tutaj rozszczep kręgosłupa czy wodogłowie.
Zobacz również:
Najlepiej zacząć go spożywać jeszcze przed zajściem w ciąże, gdyż wady układu nerwowego powstają zazwyczaj na bardzo wczesnym etapie ciąży. Jeżeli chcesz im zapobiec lepiej podejść do tego profilaktycznie. Okres kiedy powinnaś rozpocząć jego przyjmowanie to trzy miesiące przed planowanym zapłodnieniem.
Jeżeli jednak zaszłaś w ciąże, a nie przyjmowałaś kwasu foliowego wcześnie nie powinnaś się martwić. Na pewno, jeżeli zdrowo się odżywiałaś dostarczałaś organizmowi niezbędną ilość tego pierwiastka. Ważne jest jednak, żeby jak najwcześniej kiedy dowiesz się, że zostałaś mamą zacząć zażywać kwas foliowy. Najlepiej jeszcze przed 12 tygodniem.
Preparaty tego typu, są dostępne w aptece, dlatego z łatwością możesz je dostać. Wcześniej skontaktuj się jednak z ginekologiem, w celu ustalenia dawki jaką możesz zażywać. Oprócz tego, warto stosować zrównoważona dietę, która jest bogata w ten składnik.
Jakie pokarmy zawierają kwas foliowy?
- Warzywa liściaste np. kapusta, sałata
- brokuły,
- brukselka,
- groch,
- fasola
- szpinak,
- pomarańcze,
- banany,
- wątróbka,
- płatki śniadaniowe,
- chleb razowy,
- drożdże,