Odżywianie w ciąży
Wkroczenie w stan ciąży, szczególnie kiedy jest to pierwsza dla kobiety taka sytuacja wymaga zapoznania się z wieloma ważnymi rzeczami jakie należy przestrzegać w trakcie jej trwania. Jedną z takich zasad jest odpowiednie odżywianie. Należy pamiętać, że teraz to co spożywa przyszła mam trafia bezpośrednio do jej rozwijającego się pod serduszkiem dziecka. Dlatego warto zadbać o odpowiednią dietę by móc malcowi przekazać jak najwięcej składników odżywczych, które pozwolą na jego prawidłowy rozwój.
O czy powinnaś nie zapominać w swojej ciążowej diecie?
- Żelazo i kwas foliowy
Wiele kobiet przyjmuje dodatkowo preparaty, które uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Można jednak uzyskać go także prosto z pożywienia. Znajduje się on m.in. w płatkach śniadaniowych, brukselce, pomarańczach czy chlebie razowym.
Kolejnym bardzo ważnym elementem, o którym nie powinno się zapominać w ciąży jest żelazo. Utrzymanie odpowiedniego jego poziomu jest potrzebne do wyprodukowania w czerwonych krwinkach hemoglobiny, która roznosi tlen. Dodatkowe uzupełnianie tego preparatu nie jest wymagane w ciąży, wystarczy spożywać artykuły takie jak nasiona roślin strączkowych, czerwone mięso, ciemny chleb, czerwona fasola, jajka, zielone liściaste warzywa.
Zobacz również:
Niektórym kobietą lekarz prowadzący może zalecić otrzymywanie dodatkowej dawki żelaza, szczególnie jeżeli przed ciążą miały obfite miesiączki, chorowały na niedokrwistość, są wegetariankami lub wegankami.
- Węglowodany
- Błonnik
- Warzywa i owoce
Czego powinnaś unikać w swojej diecie?
Istnieją pokarmy, których kobieta w ciąży powinna raczej unikać, gdyż niosą ze sobą pewne niebezpieczeństwo i mogą zaszkodzić dziecku. Do tych produktów zaliczamy:- sól
- cukier
- niektóre ryby (tuńczyk, miecznik, rekin, okoń morski)
- niepasteryzowane mleko,
- miękkie sery,
- sery pleśniowe,
- suszone lub wędzone szynki,
- wątróbka,
- surowe mięso,
- surowe lub częściowo ugotowane jajka,
- nieumyte owoce i warzywa,
- pasztety