Szukaj

Odżywianie w ciąży

Wkroczenie w stan ciąży, szczególnie kiedy jest to pierwsza dla kobiety taka sytuacja wymaga zapoznania się z wieloma ważnymi rzeczami jakie należy przestrzegać w trakcie jej trwania. Jedną z takich zasad jest odpowiednie odżywianie. Należy pamiętać, że teraz to co spożywa przyszła mam trafia bezpośrednio do jej rozwijającego się pod serduszkiem dziecka. Dlatego warto zadbać o odpowiednią dietę by móc malcowi przekazać jak najwięcej składników odżywczych, które pozwolą na jego prawidłowy rozwój.

Podziel się
Kobieta w ciąży
W czasie ciąży utrzymanie zdrowia i odpowiedni odżywianie się jest niezwykle ważne. W tym czasie szczególnie wzrasta zapotrzebowanie na białko, żelazo oraz witaminy. Pamiętaj jednak, że nie ma potrzeby tak jak to się rzekło mówić „jedzenia za dwoje”. Wystarczy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kalorii by mieć energię oraz czuć się dobrze.

O czy powinnaś nie zapominać w swojej ciążowej diecie?

  • Żelazo i kwas foliowy
Kwas foliowy jest potrzebny do prawidłowego rozwijania się twojego malca. Odpowiedzialny jest on za produkcję krwinek czerwonych, które dostarczają tlen, dlatego jest on tak bardzo ważny. Przy  jego niedoborze może wystąpić wiele nieprawidłowości w rozwoju dziecka jak anemia oraz powstanie wad cewy nerwowej.

Wiele kobiet  przyjmuje dodatkowo preparaty, które uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Można jednak uzyskać go także prosto z pożywienia. Znajduje się on m.in. w płatkach śniadaniowych, brukselce, pomarańczach czy chlebie razowym.

Kolejnym bardzo ważnym elementem, o którym nie powinno się zapominać w ciąży jest żelazo. Utrzymanie odpowiedniego jego poziomu jest potrzebne do wyprodukowania w czerwonych krwinkach hemoglobiny, która roznosi tlen. Dodatkowe uzupełnianie tego preparatu nie jest wymagane w ciąży, wystarczy spożywać artykuły takie jak nasiona roślin strączkowych, czerwone mięso, ciemny chleb, czerwona fasola, jajka, zielone liściaste warzywa.

Niektórym kobietą lekarz prowadzący może zalecić otrzymywanie dodatkowej dawki żelaza, szczególnie jeżeli przed ciążą miały obfite miesiączki, chorowały na niedokrwistość, są wegetariankami lub wegankami.

  • Węglowodany
Węglowodany dostarczają organizmowi energii, dlatego są bardzo istotne w diecie ciążowej. Trzeba zważyć na to, że organizm kobiety potrzebuje dużo energii, gdyż rozwija się w jej ciele drugi organizm. Oczywiście nie oznacza to, że musisz pochłaniać duże ilości cukru jak ciastka czy herbatniki. Lepiej skoncentruj się na węglowodanach bogatych w skrobie jak makarony, chleb razowy, płatki śniadaniowe.

  • Błonnik
Błonnik wspomaga prace jelit, co w czasie ciąży jest istotne. Dolegliwości jakie się z nią wiążą np. zaparcia, wzdęcia mogą przysporzyć wiele problemów. Spożywanie artykułów bogaty w błonnik (jabłka, chleb razowy, makaron, banany, płatki kukurydziane) pozwoli walczyć z tymi nieprzyjemnymi dolegliwościami.

  • Warzywa i owoce
Warzywa i owoce zawsze były uważane za zdrowe, dlatego na pewno nie rezygnuj z nich w czasie ciąży. Pamiętaj jednak o odpowiednim ich umyciu oraz przygotowaniu. Lepiej zrobić je na parze by zachowały jak najwięcej witamin i odżywczych składników.

Czego powinnaś unikać w swojej diecie?

Istnieją pokarmy, których kobieta w ciąży powinna raczej unikać, gdyż niosą ze sobą pewne niebezpieczeństwo i mogą zaszkodzić dziecku. Do tych produktów zaliczamy:
  • sól
  • cukier
  • niektóre ryby (tuńczyk, miecznik, rekin, okoń morski)
  • niepasteryzowane mleko,
  • miękkie sery,
  • sery pleśniowe,
  • suszone lub wędzone szynki,
  • wątróbka,
  • surowe mięso,
  • surowe lub częściowo ugotowane jajka,
  • nieumyte owoce i warzywa,
  • pasztety