Zgaga w ciąży
Zgaga jest nieprzyjemnym uczuciem pieczenia w przełyku. Spowodowane jest to przedostawaniem się kwaśnej treści żołądka z powrotem do tego miejsca. W czasie ciąży dolegliwość ta jest wyjątkowa nieprzyjemna. Oczywiście spowodowane jest to działaniem hormonów ciążowych, które osłabiają zastawki w górnej części żołądka. Powoduje to zmniejszoną skuteczność ich zamykania.
W przypadku kiedy jest bardzo uciążliwa istnieje kilka zasad, które pozwolą ciężarnej jej uniknąć:
1. Unikaj jedzenia dużej ilości posiłków naraz. Staraj się spożywać małe posiłki, a często.2. Jedz powoli - nie spiesz się!
3. Podczas spożywania staraj się przyjąć postawę wyprostowaną. Kiedy skończysz jedzenie odczekaj chwile zanim odejdziesz od stołu.
4. Unikaj tłustych oraz ciężkostrawnych rzeczy.
Zobacz również:
5. Pomiędzy posiłkami staraj się pić jak najwięcej wody.
6. Staraj się jak najmniej przepijać podczas jedzenia.
Bardzo ważną rzeczą w walczeniu ze zgagą jest nie jedzenie na noc. W przypadku kiedy dolegliwość ta nie pozwala ci zasnąć, ostatni posiłek zjedz przynajmniej godzinę wcześnie przed położeniem się do łóżka. Niektórym ciężarnym w zwalczaniu zgagi pomaga picie miętowej lub imbirowej herbaty.
Co wzmaga zgagę?
Istnieje kilka rzeczy, które powodują, że zgaga bardziej się nasila. Dlatego zaleca się szczególnie unikanie:- Picia kawy,
- Picia napojów gazowanych,
- Picia alkoholu,
- Jedzenie ostrych potraw,
- Jedzenia tłustych rzeczy.