Szukaj

Zgaga w ciąży

Zgaga jest nieprzyjemnym uczuciem pieczenia w przełyku. Spowodowane jest to przedostawaniem się kwaśnej treści żołądka z powrotem do tego miejsca. W czasie ciąży dolegliwość ta jest wyjątkowa nieprzyjemna. Oczywiście spowodowane jest to działaniem hormonów ciążowych, które osłabiają zastawki w górnej części żołądka. Powoduje to zmniejszoną skuteczność ich zamykania.

Podziel się
Brzuch ciężarnej
Zgaga jest bardzo powszechną dolegliwością ciążową, dlatego dotyka większość kobiet spodziewających się dziecka.

W przypadku kiedy jest bardzo uciążliwa istnieje kilka zasad, które pozwolą ciężarnej jej uniknąć:

1.    Unikaj jedzenia dużej ilości posiłków naraz. Staraj się spożywać małe posiłki, a często.
2.    Jedz powoli - nie spiesz się!
3.    Podczas spożywania staraj się przyjąć postawę wyprostowaną. Kiedy skończysz jedzenie odczekaj chwile zanim odejdziesz od stołu.
4.    Unikaj tłustych oraz ciężkostrawnych rzeczy.
5.    Pomiędzy posiłkami staraj się pić jak najwięcej wody.
6.    Staraj się jak najmniej przepijać podczas jedzenia.

Bardzo ważną rzeczą w walczeniu ze zgagą jest nie jedzenie na noc. W przypadku kiedy dolegliwość ta nie pozwala ci zasnąć, ostatni posiłek zjedz przynajmniej godzinę wcześnie przed położeniem się do łóżka. Niektórym ciężarnym w zwalczaniu zgagi pomaga picie miętowej lub imbirowej herbaty.

Co wzmaga zgagę?

Istnieje kilka rzeczy, które powodują, że zgaga bardziej się nasila. Dlatego zaleca się szczególnie unikanie:
  • Picia kawy,
  • Picia napojów gazowanych,
  • Picia alkoholu,
  • Jedzenie ostrych potraw,
  • Jedzenia tłustych rzeczy.
W przypadku kiedy nie pomagają żadne wskazówki należy udać się do lekarza prowadzącego, który zaleci leki powodujące zobojętnianie kwasu żołądkowego. Należy pamiętać, że nie wszystkie leki są bezpieczne dla kobiety w ciąży, dlatego nie powinno się ich brać bez wcześniejszej konsultacji lekarza lub farmaceuty.