Dieta i odżywianie
Dieta w chorobie refluksowej
Refluks żołądkowo - przełykowy jest schorzeniem polegającym na cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Osoby zmagające się z chorobą chcąc nie nadwyrężać i tak już niesprawnego zwieracz...»
- Dieta w chorobie refluksowej
- Czy wykluczyć wino z diety?
- Dieta przy anemii
- Dieta w chorobie tarczycy
- Dieta w zespole nerczycowym
- Dieta maślankowa
- Dieta seniora – podstawowe zasady
- Dieta jabłkowa
- Co jeść przy nadciśnieniu tętniczym?
- Dieta wiosenna
- Dieta łatwostrawna - bezglutenowa
- Dieta brokułowa
- Dobra dieta w starszym wieku
- Dieta przy chorobie refleksowej przełyku
Zalecenia żywnościowe w przypadku miażdżycy
Miażdżyca jest przewlekłym, postępującym procesem chorobowym. Z reguły do jego nasilenia dochodzi u osób starszych. W efekcie wystąpienia miażdżycy może dojść do zawału, udaru mózgu lub otępienia starczego. Za wywołanie choroby...czytaj dalej
Dieta Cambridge
Dieta Cambridge przez wielu nazywana również dietą ostatniej szansy, stosowana jest głównie przez osoby zmagające się z otyłością. Poza tym często korzystają z niej osoby, którym dieta 1000 kalorii nie dała oczekiwanych rezulta...czytaj dalej
Wady i zalety żywności modyfikowanej genetycznie
Wielu z nas zastanawia się jakie korzyści niesie ze sobą żywność modyfikowana genetycznie. Przez niektórych uważana jest za źródło zagrożeń dla zdrowia człowieka. A jak jest w rzeczywistości? Otóż okazuje się, że tego rodzaju ż...czytaj dalej
Dieta kapuściana
Dieta kapuściana jest jedną z powszechnie stosowanych diet. Pozwala pozbyć się nawet 5 kilogramów w ciągu tygodnia. Warto jednak wiedzieć, że jest ona dość monotonna i bardzo restrykcyjna, dlatego nie powinno się jej stosować d...czytaj dalej
Dieta South Beach
Dieta South Beach przez wielu nazywana również dietą Plaż Południowych została stworzona przez Arthura Agatstona. Dieta polecana jest przede wszystkim osobom, które są zagrożone cukrzycą i zawałem serca. Co istotne w przypadku ...czytaj dalej
Wady i zalety żywności ekologicznej
O zaletach żywności ekologicznej słyszeliśmy zapewne nie raz. Jest ona produkowana przy pomocy metod rolnictwa ekologicznego. Jednak warto wiedzieć, że żywność ekologiczna i zdrowa żywność to nie są pojęcia pokrewne. Decydując ...czytaj dalej
Jak zacząć chudnąć?
Problem nadwagi jest obecnie dość powszechny. Wielu z nas boryka się z dodatkowymi kilogramami, których zrzucenie okazuje się być naprawdę trudne. Łatwo jest przybrać na wadze, schudnąć już niestety nie. Istnieją pewne cenne ws...czytaj dalej
Prawidłowe odżywianie
Każdy kocha jeść. Spożywanie pokarmów sprawia przyjemność i jest źródłem energii i substancji odżywczych dla naszego organizmu. Jednak większość ludzi nie potrafi zbilansować swojej diety w taki sposób, by dostarczała nam wszys...czytaj dalej
Prawidłowe żywienie dorosłego człowieka - cele
Żywienie zaspokaja zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i różne składniki pokarmowe i odżywcze. Prawidłowe żywienie polega na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze potrzebne do ...czytaj dalej
Dieta wątrobowa
Dieta wątrobowa jest dietą wysokobiałkową, lekkostrawną oraz bogatą w witaminy będące w grupie B. Sposób żywienia w dużym stopniu jest jednak zależny od poziomu choroby oraz stopnia wydolności wątroby. Przy wydolności wątroby z...czytaj dalej
Dieta przy chorobie refleksowej przełyku
Choroba refluksowa to schorzenie przewlekłe, które objawia się zarzuceniem treści żołądkowej do przełyku. Powoduje to znaczne pogorszenie jakości życia osoby cierpiącej na te dolegliwości. Aby poprawić swoje samopoczucie ...czytaj dalej
Dieta w chorobie tarczycy
Tarczyca to narząd, który produkuje hormony odpowiedzialne za metabolizm całego organizmu. Dodatkowo wpływają na prace układu nerwowego, krążenia. Nadmiar lub niewystarczająca aktywność gruczołu tarczowego może powodować liczne...czytaj dalej
Zastosowanie diety łatwo strawnej w chorobie
Dieta łatwo strawna jest jedną z najpopularniejszych diet zalecanych w leczeniu różnych schorzeń chorobowych. Jest to dieta, która powstała na skutek modyfikacji żywienia racjonalnego ludzi zdrowych...czytaj dalej
Zastosowanie diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu w chorobach
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu jest modyfikacją diety łatwo strawnej, która polega na ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych i produktów bogatych w cholesterol. Dieta ta ogranicza się do spożycia 30 do 50 g t...czytaj dalej
Dieta w zespole jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych chorób układu pokarmowego, szacuje się iż cierpi na nią około 20% populacji. Dużo częściej dotyka ona kobiet aniżeli mężczyzn. Oblicza się,że zespół jelita drażliwego to co drug...czytaj dalej