Co jeść przy nadciśnieniu tętniczym?
Nadciśnienie tętnicze to przewlekła choroba układu krążenia, która pojawia się stale lub okresowo w postaci podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi skurczowego (górnego) lub rozkurczowego (dolnego). Najczęściej jest to przypadłość osób, które spożywają wiele produktów tłustych i słonych.
Fot. Sundeip Arora / sxc.hu
Bardzo rzadko pojawia się u wegetarian, ponieważ warzywa i owoce dostarczają witaminy C, potasu i wapnia, czyli składników wpływających na obniżenie ciśnienia krwi. Co należy jeść, aby obniżyć ciśnienie krwi? Czy istnieje specjalna dieta?
Co podnosi ciśnienie tętnicze krwi?
Potrawy o dużej zawartości sodu podnoszą ciśnienie tętnicze krwi. Na początku, ograniczmy spożycie soli. Ludzie, którzy spożywają jej niewiele, bardzo rzadko chorują na nadciśnienie tętnicze. Ma to także korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Nie zapominajmy o tym, że sód sprzyja uszkodzeniom naczyń mózgowych oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu. Sól można zastąpić m.in.:
- pieczywem bezsolnym,
- niesolonym masłem (ghee, orzechowe, kokosowe),
- serami bez soli (kozie, sojowe),
- wodą mineralną z niską zawartością sodu,
- kostkami przyprawowymi bez dodatku soli.
Alkohol również podnosi ciśnienie krwi. Im więcej spożyjemy alkoholu, tym wyższe ciśnienie krwi. Nieumiarkowane picie alkoholu może spowodować wzrost ciśnienia nawet o 25 mm Hg. Może także zmniejszyć działanie przyjmowanych przez nas leków i korzyści wprowadzonej diety.
Co obniża ciśnienie tętnicze krwi?
Istnieje wiele produktów, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Poniżej znajduje się parę podstawowych, które powinniśmy umieścić w naszym jadłospisie. Należą do nich:
Obniża ciśnienie krwi, ale również poziom cholesterolu. Odbywa się to poprzez obniżenie poziomu tzw. hormonów stresowych, które powodują skurcz naczyń krwionośnych. Selery są najbardziej skuteczne wśród osób, u których nadciśnienie tętnicze wynika z przewlekłego stresu.
Stosowane są również w tym celu – zarówno gotowane, jak i surowe. Prawdopodobnie surowy czosnek posiada większe oddziaływanie.
Posiadają kwasy tłuszczowe omega-3, działają tak, jak typowe leki na nadciśnienie. Spadek ciśnienia można zauważyć już po spożyciu 2000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 przez 3 miesiące. Odpowiada to 100 g świeżej makreli, 115 g łososia z puszki lub 200 g sardynek z puszki. Dodatkowe działanie mają także inne składniki ryb morskich, takie jak potas i selen.
Wegetarianie znacznie rzadziej chorują na nadciśnienie, niż te osoby, które często spożywają mięso. Zawarte w nich substancje włókniste i antyoksydanty mają bardzo korzystne działanie. Przeciwutleniacze zwiększają ilość prostacykliny, czyli substancji, która rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Warzywa i owoce to także doskonałe źródło potasu, wapnia i magnezu.
może pomóc kontrolować nadciśnienie tętnicze. Liczne badania dowodzą, że u osób spożywających oliwę wartość ciśnienia krwi jest niższa, niż u tych, którzy jej nie używają.
Zalecenia
Warto zapamiętać podstawowe zalecenia dietetyczne:
- jedz owoce i warzywa (czosnek, seler),
- jedz ryby (łosoś, makrela, śledź, sardynki) 3 razy w tygodniu,
- ogranicz spożycie soli (uważaj na gotowe wyroby!),
- ogranicz spożycie alkoholu,
- unikaj kawy i mocnej herbaty,
- unikaj spożywania wywarów z kości, mięsa i ryb;
- unikaj warzyw strączkowych suchych, gotowanej kapusty, ogórków;
- rzuć palenie.
Nie zapominajmy przy tym o prowadzeniu zdrowego trybu życia. Warto codziennie wybrać się na dłuższy spacer lub zapisać się na ćwiczenia gimnastyczne, czy zajęcia pływania na basenie.
Autor:
Julia Płaneta