Szukaj

Czym charakteryzuje się dieta ubogobiałkowa?

Odpowiednio skomponowana dieta jest konieczna, jeżeli chcemy się odchudzać skutecznie, ale i zdrowo. Dlatego też ważne jest aby dokładnie przeanalizować, który rodzaj diety odpowiada nam najbardziej.

Podziel się
Marchewka Fot. Emiliano Spada / sxc.hu

Czym jest dieta ubogobiałkowa?

Cechą charakterystyczną diety ubogobiałkowej, zwanej również małobiałkową, jest dostarczanie organizmowi mniejszej ilości białka niż przy stosowaniu tak zwanej diety prawidłowej. Udział innych składników odżywczych i mineralnych, a także witamin pozostaje natomiast bez zmian.

Kiedy stosujemy?

Dieta ubogobiałkowa jest przede wszystkim dietą leczniczą, którą stosuje się przy chorobach nerek i wątroby, a konkretnie przy:
  • przy ostrej niewydolności nerek,
  • przy przewlekłej niewydolności nerek,
  • przy niewydolności wątroby,
  • przy śpiączce wątrobowej,
  • przy zapaleniu kłębuszków nerkowych.
Główną zaletą tej diety, pod kątem leczniczym jest to, że w wyniku jej stosowania, m.in. zapobiega się nadmiernemu wytwarzaniu szkodliwych dla organizmu produktów przemiany białkowej, a także chroni się już zmienione chorobowo wątrobę i nerki.

Charakterystyka diety

Będąc w trakcie stosowania diety ubogobiałkowej ograniczamy ilość spożywanego białka do liczby rzędu 0,2 do 0,7 g/kg wagi ciała, gdzie przy normalnej diecie wynosi ona odpowiednio około 1 g/kg. Zasadniczą kwestia jest dostarczanie białka o wysokiej wartości biologicznej (NPU około 80%). Wiąże się to z koniecznością spożywania głównie białka pochodzenia zwierzęcego (w ilości do 70%). Dieta ustalana jest jednak indywidualnie według określonych potrzeb danego pacjenta, dlatego też ilość podawanego białka może się zmienić w zależności od zaawansowania stanu chorobowego.

Wartościowe białka można znaleźć w: białkach jaj, mleku i produktach mlecznych, twarogach, chudym mięsie, drobiu i rybach. Niepełnowartościowe białka, które natomiast musimy ograniczyć znajdują się w produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych. W momencie, gdy poziom mocznika we krwi ulegnie zwiększeniu, należy zwiększyć również wartość energetyczną posiłków przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości białka, co może spowolnić rozwój kwasicy metabolicznej. Jeżeli zaś zostaną zaobserwowane objawy niestrawności,  niezbędne może stać się uzupełnianie poziomu składników pokarmowych, dzięki żywieniu pozajelitowemu.

Główne założenia diety ubogobiałkowej

  • dostarczanie organizmowi lekkostrawnych posiłków,
  • zapobieganie zbieraniu się we krwi niepotrzebnych produktów przemiany materii,
  • ze względu na to iż, zapotrzebowanie na białko zmniejsza się do minimum, należy podawać tylko białko w wysokiej jakości. Eliminujemy białko roślinne,
  • poziom spożywanych tłuszczy nie ulega redukcji,
  • podstawowym źródłem energii są węglowodany, stąd też wniosek iż najlepiej spożywać, przede wszystkim niskobiałkowe produkty zbożowe,
  • kontrolujemy bilans wodno-elektrolitowy organizmu. W sytuacji zatrzymywania wody w organizmie, ograniczamy w pokarmach ilość soli kuchennej do 1-3 g na dobę,
  • Maksymalne dzienne spożycie błonniku to 20 g,
  • lepiej przyswajalne są potrawy kwaśne.
Autor:

Marta Płaza