Dieta brokułowa
Dieta brokułowa jak sama nazwa wskazuje opiera się na jedzeniu brokułów. Te zielone warzywa będące krewniakami kalafiora są bardzo zdrowe. Zawarte w nich związki nie tylko zapobiegają rakowi, ale również są stosowane w profilaktyce osteoporozy. Brokuły są bogate w witaminy B, karoten i C. Dodatkowo mają bardzo niską wartość kaloryczną.
Skład brokułów
Brokuły są bogate w związki o właściwościach leczniczych. W ich skład wchodzą m. in indole, które są wykorzystywane z walce z nowotworami. Powodują inaktywację czynnych estrogenów, które mogą mieć wpływ na wystąpienie guza w komórkach, które są uzależnione od tych hormonów. Dodatkowo brokuły są pełne beta karotenu, witamin i składników mineralnych, w tym potasu. Beta karoten pomaga chronić błonę komórkową przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników. Zawarta w brokułach witamina C z kolei wpływa na wzmocnienie systemu immunologicznego organizmu, a tym samym zapobiega infekcjom. W brokułach znaleźć możemy również potas, który okazuje się być konieczny do utrzymania równowagi wodno - elektrolitowej wewnątrz komórek. Potas pozwala utrzymać prawidłowy rytm serca i odpowiednie ciśnienie tętnicze krwi.Zobacz również:
Jak stosować dietę brokułową?
- Raz w miesiącu stosujemy dietę, przy czym wówczas przez cały dzień spożywamy brokuły przy każdym posiłku.
- Raz na trzy dni spożywamy potrawę, w której znajdują się brokuły.
Dlaczego powinno się jeść brokuły?
- Są bogate w witaminy C, B, PP i A.
- Pomagają przyśpieszyć wydalanie estrogenów.
- Są bogate w przeciwutleniacze.
- Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu.
- W ich skład wchodzi duża ilość chromu, przez co polecane są cukrzykom.
- Zawierają sulforafan mający właściwości przeciwnowotworowe.
- Zawierają kwas foliowy, luteinę, potas i wapń.
Przykładowe menu z brokułami
- obiad
sposób przyrządzenia:
Do posiekanej cebuli i ząbka czosnku usmażonych na 1 łyżeczce oliwy dodajemy 200 g podgotowanych brokułów i 40 g ugotowanego makaronu. To wszystko podsmażamy. Następnie posypujemy serem i czekamy, aż ser się stopi.
- kolacja
sposób przyrządzenia:
Kalafior gotować przez 15 minut w osolonej wodzie. Po 5 minutach dodać 200 g brokułów i 100 g marchewki pokrojonej w kostkę. Domieszać marynatę z 1 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżek wywaru z jarzyn, 1 łyżki octu, soli i pieprzu. Podawać z galaretką drobiową.