Dieta drobiowa
Dieta drobiowa jest bardzo zdrowa, ponieważ jej główny składnik, tj. drób jest lekkostrawny i chudy. Dieta ta polecana jest wszystkim tym, którzy pragną nabyć zdrowych nawyków żywieniowych. Opiera się nie tylko na pożywnym mięsie drobiowym, ale również na nabiale, warzywach i owocach. W ten sposób nasz organizm otrzymuje niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze.
Dopuszczalne jest dowolne komponowanie posiłków w diecie. Ważne jest jednak, by drób znajdował się w przynajmniej dwóch z czterech posiłków. Należy jednak unikać tłuszczu w postaci sosów do mięs.
Kto nie powinien stosować diety?
- osoby z chorobami nerek
- osoby z osteoporozą
Jakie są zalety diety drobiowej?
- Po pierwsze jest niskokaloryczna.
- Po drugie pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów.
- Po trzecie możliwe jest smaczne komponowanie posiłków.
- Po czwarte pomaga zmniejszyć apetyt.
Zobacz również:
Jakie są wady diety drobiowej?
- Po pierwsze zawiera niewielkie ilości tłuszczy i węglowodanów, dlatego nie wolno jej stosować dłużej niż miesiąc.
- Po drugie może źle wpłynąć na organizm.
Przykładowy jadłospis
- Śniadanie:
2 cienkie plasterki szynki z indyka
Ogórek zielony (1/2 szt.)
- II Śniadanie:
Kromka chleba pełnoziarnistego z chudym serkiem twarogowym
- Obiad:
Mała zielona lub żółta cukinia
Marchew
Ryż gotowany (100 g)
Mięso obsmażyć na łyżce oleju rzepakowego, dodać pokrojone w zapałkę warzywa. Dusić ok. 5 – 10 min., dodać ugotowany ryż, doprawić przyprawą chińską do smaku, posypać tymiankiem.
- Podwieczorek:
- Kolacja:
2 łyżki płatków owsianych
Migdały (5 szt.)