Dieta jesienna
Jesień jest taką porą roku, w której w sklepach dostępnych jest wiele rodzajów warzyw i owoców. Są one bogate w wartościowe składniki i minerały, dlatego wskazane jest jak największe korzystanie z tych bogactw. Warto wiedzieć, że najwięcej składników odżywczych posiadają warzywa i owoce zjadanie na surowo.
Spożywanie warzyw jesienną porą roku chroni nas przed przygnębieniem i chandrą. Warzywa są źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz kwasu foliowego, co wpływa na wzmocnienie układu nerwowego.
Co znajduje się w warzywach?
- brokuły (witamina C, kwas foliowy, witamina K, żelazo, potas)
- kapusta czerwona (witamina C, kwas foliowy, witamina K)
- brukselka (witamina C, beta-karoten, kwas foliowy)
- kapusta pekińska (kwas foliowy, witamina C, beta-karoten, żelazo, potas)
- kalafior (witamina C, kwas foliowy, witamina K, żelazo, potas)
Zobacz również:
Jakie są zalety diety jesiennej?
- Po pierwsza chroni przed jesienną chandrą.
- Po drugie pomaga wzmocnić układ nerwowy.
- Po trzecie pomaga wzmocnić organizm.
- Po czwarte poprawia samopoczucie.
Które warzywa zawierają najwięcej wartości odżywczych?
- brokuły
- kapusta czerwona
- brukselka
- kapusta pekińska
- kalafior
- kapusta kiszona
- szpinak
- sałata
- cukinia
- papryka
Przykładowy jadłospis
- Śniadanie 230 kcal
- Obiad 398 kcal
- Podwieczorek 120 kcal
- Kolacja 214 kcal