Szukaj

Dieta jesienna

Jesień jest taką porą roku, w której w sklepach dostępnych jest wiele rodzajów warzyw i owoców. Są one bogate w wartościowe składniki i minerały, dlatego wskazane jest jak największe korzystanie z tych bogactw. Warto wiedzieć, że najwięcej składników odżywczych posiadają warzywa i owoce zjadanie na surowo.

Podziel się
Warzywa pakowane
Dieta jesienna opiera się przede wszystkim na jedzeniu warzyw i owoców. Warto potrawy przygotowywać w taki sposób, by w jak najmniejszym stopniu doszło do straty witamin i minerałów. Stąd też wskazane jest przyrządzanie rozmaitych sałatek warzywnych. Należy przygotowywać je tuż przed podaniem. Ziemniaki warto gotować w mundurkach, a marchew, seler i pietruszkę gotować bez obierania. Jesienna dieta wiąże się również ze spożywaniem ryb i chudego mięsa. Mięso i ryby pomagają chronić organizm przez utratą ciepła.

Spożywanie warzyw jesienną porą roku chroni nas przed przygnębieniem i chandrą. Warzywa są źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz kwasu foliowego, co wpływa na wzmocnienie układu nerwowego.

Co znajduje się w warzywach?

  • brokuły (witamina C, kwas foliowy, witamina K, żelazo, potas)
  • kapusta czerwona (witamina C, kwas foliowy, witamina K)
  • brukselka (witamina C, beta-karoten, kwas foliowy)
  • kapusta pekińska (kwas foliowy, witamina C, beta-karoten, żelazo, potas)
  • kalafior (witamina C, kwas foliowy, witamina K, żelazo, potas)

Jakie są zalety diety jesiennej?

  • Po pierwsza chroni przed jesienną chandrą.
  • Po drugie pomaga wzmocnić układ nerwowy.
  • Po trzecie pomaga wzmocnić organizm.
  • Po czwarte poprawia samopoczucie.

Które warzywa zawierają najwięcej wartości odżywczych?

  • brokuły
  • kapusta czerwona
  • brukselka
  • kapusta pekińska
  • kalafior
  • kapusta kiszona
  • szpinak
  • sałata
  • cukinia
  • papryka

Przykładowy jadłospis

  • Śniadanie 230 kcal
Twarożek z owocami + kajzerka + 1/2 łyżeczki margaryny niskokalorycznej + szklanka herbaty bez cukru + cytryna
  • Obiad 398 kcal
Talerz zupy z kremu z groszku zielonego + dorsz z jabłkiem + 2 małe ziemniaki gotowane + sałatka z pomidorów i cebuli + szklanka herbaty bez cukru z cytryną.
  • Podwieczorek 120 kcal
Sałatka z kukurydzy + szklanka herbaty owocowej bez cukru.
  • Kolacja 214 kcal
Kanapka z chleba pełnoziarnistego + margaryna wysokoglutenowa + dwa plasterki polędwicy z indyka,+ surówka z sałaty + oliwa z oliwek + szklanka bawarki bez cukru