Dieta kapuściana
Dieta kapuściana jest jedną z powszechnie stosowanych diet. Pozwala pozbyć się nawet 5 kilogramów w ciągu tygodnia. Warto jednak wiedzieć, że jest ona dość monotonna i bardzo restrykcyjna, dlatego nie powinno się jej stosować dłużej niż 7 dni, bo może doprowadzić do wyniszczenia organizmu.
Możemy mówić o dwóch formach diety kapuścianej:
- dieta oparta na samym kapuśniaku
- dieta, gdzie kapuśniak jest podstawowym składnikiem diety, ale na śniadanie można jeść inne warzywa lub owoce
Dieta kapuściana jest stosunkowo prosta i nieskomplikowana. Głównym spalaczem tłuszczu jest zupa kapuściana. W pierwszych trzech dniach możemy jeść tylko zupę kapuścianą, w kolejnych możemy do tego dorzucić owoce i mięso. Po upływie 7 dni najlepiej przejść na dietę niskokaloryczną, ponieważ w innym wypadku zrzucone kilogramy na pewno powrócą.
Zobacz również:
Stosując dietę kapuścianą należy przez cały dzień pić dużo wody mineralnej. Dodatkowo można sobie pozwolić na świeże soki owocowe i warzywne, herbatki ziołowe i owocowe. Polecany jest również wywar z korzenia pietruszki, który ma właściwości moczopędne, przez co ułatwia oczyszczanie organizmu.
Przepis na zupę kapuścianą:
Składniki:- główka kapusty białej lub włoskiej
- 2 cebule
- papryka zielona
- seler naciowy
- 6 sztuk pomidorów świeżych lub z puszki
Białą lub włoską kapustę, paprykę, pomidory (bez skóry), seler kroimy na małe kawałki. Następnie podsmażamy warzywa na 1 łyżce oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie (ok. 10 min). Chcąc poprawić smak zupy można doprawić ją przyprawami takimi jak: curry, pietruszka, pieprz, koper, bazylia, czosnek, bazylia lub sproszkowana papryka. Nie wolno używać soli.