Szukaj

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana jest jedną z powszechnie stosowanych diet. Pozwala pozbyć się nawet 5 kilogramów w ciągu tygodnia. Warto jednak wiedzieć, że jest ona dość monotonna i bardzo restrykcyjna, dlatego nie powinno się jej stosować dłużej niż 7 dni, bo może doprowadzić do wyniszczenia organizmu.

Podziel się
Kapusta
Dieta kapuściana jak sama nazwa wskazuje opiera się głównie na jedzeniu kapusty. Kapusta jest źródłem wielu witamin i związków, które powinny być dostarczane organizmowi. Świeża i kiszona kapusta prowadzi do zwiększenia aktywności przewodu pokarmowego. Wpływa też korzystnie na regulacje pracy jelit.

Możemy mówić o dwóch formach diety kapuścianej:

  • dieta oparta na samym kapuśniaku
  • dieta, gdzie kapuśniak jest podstawowym składnikiem diety, ale na śniadanie można jeść inne warzywa lub owoce
Osoby wybierające tę dietę powinny wiedzieć, że wiąże się ona z wieloma ograniczeniami i nie dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych składników.

Dieta kapuściana jest stosunkowo prosta i nieskomplikowana. Głównym spalaczem tłuszczu jest zupa kapuściana. W pierwszych trzech dniach możemy jeść tylko zupę kapuścianą, w kolejnych możemy do tego dorzucić owoce i mięso. Po upływie 7 dni najlepiej przejść na dietę niskokaloryczną, ponieważ w innym wypadku zrzucone kilogramy na pewno powrócą.

Stosując dietę kapuścianą należy przez cały dzień pić dużo wody mineralnej. Dodatkowo można sobie pozwolić na świeże soki owocowe i warzywne, herbatki ziołowe i owocowe. Polecany jest również wywar z korzenia pietruszki, który ma właściwości moczopędne, przez co ułatwia oczyszczanie organizmu.

Przepis na zupę kapuścianą:

Składniki:
  • główka kapusty białej lub włoskiej
  • 2 cebule
  • papryka zielona
  • seler naciowy
  • 6 sztuk pomidorów świeżych lub z puszki
Sposób przyrządzania:

Białą lub włoską kapustę, paprykę, pomidory (bez skóry), seler kroimy na małe kawałki. Następnie podsmażamy warzywa na 1 łyżce oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie (ok. 10 min). Chcąc poprawić smak zupy można doprawić ją przyprawami takimi jak: curry, pietruszka, pieprz, koper, bazylia, czosnek, bazylia lub sproszkowana papryka. Nie wolno używać soli.

Kto może stosować tę dietę?

Jedynie osoby dorosłe i zdrowe. Dieta jest bardzo restrykcyjna, dlatego osoby chore przewlekłe przed jej przeprowadzeniem powinny skonsultować się z lekarzem. Dieta zabroniona jest osobom cierpiącym na wrzody żołądka lub inne choroby układu pokarmowego.