Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna jest wskazana dla osób pragnących w krótkim czasie oczyścić organizm i zrzucić zbędne kilogramy. Istotne jest jednak przestrzeganie zaleceń diety, gdyż nieodpowiednio przeprowadzona dieta może doprowadzić do anemii, zmęczenia lub osłabienia. Dieta makrobiotyczna pozwala schudnąć w ciągu dwóch tygodni 5 kilogramów.
Kto nie powinien stosować diety?
- osoby z osteoporozą
- osoby mające problemy z przyswajaniem witamin
- osoby chore na serce
- kobiety w ciąży
- matki karmiące
- kobiety w okresie menopauzy
Osoby chcące przejść na dietę makrobiotyczną powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Twórcą diety makrobiotycznej jest George Oshaw. Głównym założeniem diety jest przekonanie, że żywność dzieli się na dwie części – Yin a Yang. Yin jest odpowiednikiem pierwiastka żeńskiego. Jest to energia skierowana na zewnątrz. Żywność Yin powoduje rozluźnienie i ma słodki smak. Pierwiastek Yang natomiast reprezentuje formę męską. Żywność ma smak słony. Dieta makrobiotyczna opiera się na odpowiednim doborze potraw z obu pierwiastków. Tylko dobrze skonstruowana dieta może pomóc nam cieszyć się dobrym zdrowiem.
Organizm ludzki jest narażony na ciągłe wpływy zewnętrzne, które mogą prowadzić do zachwiania jego równowagi. Dieta z nadmierną ilością pierwiastka Yang może przyczynić się do podniesienia ciśnienia krwi, agresji, nerwowości i nadpobudliwości. Natomiast pierwiastek Yin powoduje rozprężenie, rozleniwienie oraz odbiera motywację do działań. Dieta makrobiotyczna polega na zbilansowaniu pierwiastków Yin i Yang w pożywieniu. Istotne jest unikanie produktów ekstremalnych na rzecz neutralnych.
Zobacz również:
Dieta makrobiotyczna jest wolna od mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, jaj, owoców tropikalnych oraz przetworów mlecznych. Dopuszczone jest natomiast spożywanie ryb, skorupiaków, roślin strączkowych, warzyw, owoców, glonów i wodorostów. Dieta makrobiotyczna zawiera znikome ilości tłuszczy, natomiast duże ilości węglowodanów złożonych. Dodatkowo jest bogata w witaminy, błonnik składniki mineralne oraz pierwiastki śladowe.
Produkty zalecane w diecie
- pełnoziarniste pieczywo (50%)
- sezonowe warzywa (25%)
- produkty białkowe (10%)
- owoce morza (5%)
- zupy (5%)
- orzechy, nasiona, owoce (5%)
Istotne w tej diecie jest odpowiednie przygotowywanie posiłków. Najbardziej wskazane jest spożywanie żywności nieprzetworzonej w stanie surowym. Jednak dopuszcza się gotowanie potraw i korzystanie z szybkowaru.
Dieta makrobiotyczna pozwala zrzucić w ciągu 10 dni od 3 do 4 kilogramów. Jej podstawę stanowią pełne, niełuskane ziarna kaszy jaglanej i jęczmiennej, pszenicy, żyta, owsa, kukurydzy, gryki i ryżu, suszone owoce, warzywa i rośliny strączkowe.
Zasady diety
- Należy przez 10 dni spożywać posiłki przygotowane z gotowanych, prażonych, rozgniecionych ziaren.
- Zboża muszą stanowić 70% jadłospisu.
- Można uzupełnić dietę o owoce i warzywa.
- Posiłki należy kończyć kiszonką.