Dieta niskotłuszczowa
Dieta niskotłuszczowa jest przede wszystkim lekkostrawna i niskokaloryczna. Pomaga skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów dzięki niskokalorycznym porcjom w diecie. Dodatkowo dieta niskotłuszczowa pomaga zachować energię i wpływa pozytywnie na stan organizmu. Opiera się głównie na spożywaniu posiłków, które są przyrządzane na parze.
Dieta niskotłuszczowa nie polega na całkowitym zrezygnowaniu ze spożywania tłuszczu, gdyż tłuszcze też są istotne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zbyt duże porcje tłuszczy dziennie doprowadzają jednak do rozrostu tkanki tłuszczowej, dlatego należy spożywać je z umiarem. Chcąc cieszyć się pięknym i zdrowym ciałem należy jeść przede wszystkim warzywa.
Jakie produkty polecane są w diecie niskotłuszczowej?
- brokuły
- kalafior
- czerwona fasola
- marchew
- rukola
- sałata
- szczypiorek
- jabłka
- brzoskwinie
- śliwki
- truskawki
- maliny
- mandarynki
- ryby
- drób
- płatki owsiane
- chude mięso
Które produkty są bogate w tłuszcze?
- pełne mleko
- lody
- kremy
- tłuste czerwone mięso
- masło
- niektóre gatunki sera
- przetworzone mięso
Zobacz również:
Małe ilości tłuszczy znajdują się natomiast w:
- warzywach
- owocach
- płatkach
- ryżu
- nasionach
- orzechach
- makaronie
Dieta niskotłuszczowa powinna być przede wszystkim zbilansowana i urozmaicona. Powinna być bogata we wszystkie składniki pokarmowe, które dostarczamy organizmowi za pomocą 4-5 małych posiłków. Należy w niej przede wszystkim ograniczyć tłuszcze nasycone. W diecie niskotłuszczowej produkty pszenne należy zastąpić zbożowymi i pełnoziarnistymi. Poza tym należy ograniczyć ilości spożywanych dziennie węglowodanów. Czerwone mięso najlepiej zastąpić mięsem drobiowym. Dodatkowo należy zrezygnować z wędlin i zastąpić je pieczonym mięsem.
Dieta niskotłuszczowa wiąże się ze spożywaniem ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Poza tym do przygotowywania posiłków wybieramy oleje roślinne i oliwę z oliwek. W dicie niskotłuszczowej zmuszeni jesteśmy zrezygnować z potraw smażonych. Najlepiej spożywać potrawy duszone, gotowane, gotowane na parze i pieczone. Jak w każdej innej diecie również w tej zaleca się picie dużych ilości wody mineralnej.
Dieta niskotłuszczowa wyklucza takie produkty jak:
- jedzenie fast-food
- alkohol
- słodycze
- wyroby cukiernicze
Dieta pozwala nam nabyć zdrowych nawyków żywieniowych, dlatego też można ją stosować przez cały czas bez żadnych przerw.
Przykładowe menu
- śniadanie (pół jabłka + gorzka herbata + dwie grzanki + serek wiejski ze szczypiorkiem lub sałatka z rukoli, pomidora oraz chudej szynki)
- drugie śniadanie (gruszka + pieczywo chrupkie z sałatą rzymską i plastrem chudej szynki lub jogurt z bananem i niewielką ilością muesli)
- obiad (fasolka szparagowa gotowana na parze + mały kalafior posypany świeżą pietruszką + mały kefir + panga gotowana na parze lub szpinak z makaronem oraz niewielką porcją łososia gotowanego na parze + kilka orzeszków ziemnych + szklanka niegazowanej wody mineralnej)
- kolacja (herbata niskosłodzona + koktajl z małego jogurtu naturalnego zmiksowanego z bananem lub grzanka z pomidorem, rzymską sałatą oraz świeżym szczypiorkiem)