Szukaj

Dieta obniżająca cholesterol

Coraz częściej można się spotkać z problemem podwyższonego poziomu cholesterolu. Pacjenci, u których pojawia się zbyt wysoki poziom zazwyczaj nie zdają sobie sprawy z tego, jakie może on konsekwencje powodować. Główne choroby, którego mogą się potem pojawić to: miażdżyca, choroba wieńcowa, jak również udar mózgu. Czy można temu jakoś zapobiec? Czy można odżywiać się w taki sposób, aby obniżyć cholesterol w organizmie?

Podziel się
Danie z frytkami i mięsem Fot. Michal Zacharzewski / sxc.hu
Istnieje dieta niskocholesterolowa, która pomaga wyrównać i utrzymać poziom lipidów w normie. Dieta ta nie jest trudna w przestrzeganiu, może się składać z wielu różnorodnych i smacznych produktów. Główne jej cele to:
  • obniżenie ilości spożycia tłuszczy,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • obniżenie spożywania przetworzonych pokarmów,
  • zmniejszenie ilości kalorii (jeśli osoba jest otyła),
  • podwyższenie spożycia błonnika pokarmowego.

Mniej tłuszczy

Bardzo ważne jest ograniczenie spożycia tłuszczy nasyconych, czyli takich, które występują w produktach pochodzenia zwierzęcego, mięsie oraz nabiale. Tłuszcze nienasycone znajdują się głównie w roślinach, tym samym mają mniejszy wpływ na podniesienie poziomu cholesterolu. Te, które pochodzą z oliwy z oliwek, orzechów oraz awokado mogą obniżyć cholesterol, dlatego można je także włączyć do jadłospisu. Pamiętajmy o tym, żeby produkty przez nas wybrane nie zawierały wiele tłuszczy. Są to na przykład:
  • pierś z kurczaka,
  • ryba,
  • mleko i sery,
  • oliwa z oliwek,
  • rzepak,
  • orzechy i awokado.

Mniej cholesterolu

Wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają cholesterol. Dlatego też nasza dieta powinna być bogata w produkty roślinne, które posiadają zaledwie niewielkie ilości cholesterolu. Należy jeść świeże warzywa, owoce, nasiona i ziarna roślin. Dostarczą nam one także wiele energii, niezbędnych witamin i minerałów.

Mniej przetworzonych pokarmów

Nie należy jeść gotowych zupek, sosów, jak również większości słodyczy. Takie produkty zawierają bardzo wysoko przetworzone węglowodany, nieraz połączone z tłuszczem, który wpływają na wzrost poziomu cholesterolu. Organizm nie jest w stanie poradzić sobie z metabolizmem, więc odkłada to pożywienie w postaci tłuszczu.

Więcej błonnika

Błonnik jest bardzo dobrym lekiem na cholesterol. Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić około 30 gramów. Znajdziemy go w:
  • owocach i warzywach,
  • ziarnach i nasionach roślin,
  • płatkach owsianych,
  • fasoli,
  • marchwi.
Jeśli ułożymy swój jadłospis według wyżej wymienionych wskazówek i będziemy się do niego stosować, możemy sami kontrolować poziom cholesterolu w organizmie. Nie należy także zapominać o aktywnym trybie życia, czyli o uprawianiu sportu lub chociaż codziennych długich spacerów.

Autor:

Julia Płaneta