Dieta obniżająca cholesterol
Coraz częściej można się spotkać z problemem podwyższonego poziomu cholesterolu. Pacjenci, u których pojawia się zbyt wysoki poziom zazwyczaj nie zdają sobie sprawy z tego, jakie może on konsekwencje powodować. Główne choroby, którego mogą się potem pojawić to: miażdżyca, choroba wieńcowa, jak również udar mózgu. Czy można temu jakoś zapobiec? Czy można odżywiać się w taki sposób, aby obniżyć cholesterol w organizmie?
- obniżenie ilości spożycia tłuszczy,
- obniżenie poziomu cholesterolu,
- obniżenie spożywania przetworzonych pokarmów,
- zmniejszenie ilości kalorii (jeśli osoba jest otyła),
- podwyższenie spożycia błonnika pokarmowego.
Mniej tłuszczy
Bardzo ważne jest ograniczenie spożycia tłuszczy nasyconych, czyli takich, które występują w produktach pochodzenia zwierzęcego, mięsie oraz nabiale. Tłuszcze nienasycone znajdują się głównie w roślinach, tym samym mają mniejszy wpływ na podniesienie poziomu cholesterolu. Te, które pochodzą z oliwy z oliwek, orzechów oraz awokado mogą obniżyć cholesterol, dlatego można je także włączyć do jadłospisu. Pamiętajmy o tym, żeby produkty przez nas wybrane nie zawierały wiele tłuszczy. Są to na przykład:Zobacz również:
- pierś z kurczaka,
- ryba,
- mleko i sery,
- oliwa z oliwek,
- rzepak,
- orzechy i awokado.
Mniej cholesterolu
Wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają cholesterol. Dlatego też nasza dieta powinna być bogata w produkty roślinne, które posiadają zaledwie niewielkie ilości cholesterolu. Należy jeść świeże warzywa, owoce, nasiona i ziarna roślin. Dostarczą nam one także wiele energii, niezbędnych witamin i minerałów.Mniej przetworzonych pokarmów
Nie należy jeść gotowych zupek, sosów, jak również większości słodyczy. Takie produkty zawierają bardzo wysoko przetworzone węglowodany, nieraz połączone z tłuszczem, który wpływają na wzrost poziomu cholesterolu. Organizm nie jest w stanie poradzić sobie z metabolizmem, więc odkłada to pożywienie w postaci tłuszczu.Więcej błonnika
Błonnik jest bardzo dobrym lekiem na cholesterol. Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić około 30 gramów. Znajdziemy go w:- owocach i warzywach,
- ziarnach i nasionach roślin,
- płatkach owsianych,
- fasoli,
- marchwi.
Autor:
Julia Płaneta