Dieta odtruwająca
Dieta odtruwająca jest doskonałym lekiem na niektóre choroby układu pokarmowego. Wraz z żywnością dostarczamy naszemu organizmowi wiele toksyn. Poza tym zwiększa się ilość żywności przetworzonej w diecie. To wszystko negatywnie wpływa na stan naszego organizmu, stąd też istnieje konieczność stosowania raz na jakiś czas diety odtruwającej.
Dieta polecana jest również osobom, które nie zwracały uwagi na swoje nawyki żywieniowe i sposób odżywiania. U osób odżywiających się zdrowo nie istnieje potrzeba stosowania takiej diety. Warto wiedzieć, że wraz z toksynami pozbywamy się także cholesterolu. Dieta wiąże się ze zrezygnowaniem ze spożywania kawy, mocnej herbaty oraz alkoholu.
Plan diety
DZIEŃ PIERWSZY
Od obudzenia się do śniadania
- pól litra wody
Zobacz również:
- ok. 1 kg umytych winogron
- pól litra wody
- warzywa jednego rodzaju robione na parze
- pól litra wody
- garść pestek dyni i ziaren słonecznika
- pól litra wody
- 300 g otrębów lub płatków owsianych z 2 łyżkami stołowymi soku z cytryny i soku jabłkowego z wodą
DZIEŃ DRUGI
Pomiędzy posiłkami wodę pijemy tak jak w pierwszym dniu.
Od obudzenia się do śniadania
- pół litra butelkowanej wody
- 2 owoce mango lub papaje
- warzywa na parze jednego rodzaju
- ok. 1 kg ziemniaków
DZIEŃ TRZECI
Wodę przyjmujemy podobnie jak w pierwszym dniu.
Śniadanie
- 2 grejpfruty
- warzywa na parze jednego rodzaju
- 300 g jogurtu z jednym rodzajem owocu i 2 łyżeczkami miodu