Dieta owsiana
Owies uważany jest za najcenniejsze rodzime zboże. Jest on źródłem wysokowartościowego białka, lekkostrawnych węglowodanów i substancji balastowych. Dieta owsiana jest uznawana jako skuteczną broń w walce ze zbędnymi kilogramami. Poza tym wykazano jej pozytywne właściwości w walce z cholesterolem.
Po zakończeniu kuracji tygodniowej przez kolejne 30 dni można spożywać normalne potrawy z tym, że ilość dostarczanych dziennie organizmowi kalorii nie powinna przekraczać 1300. Przez ten okres 30 dniu konieczne jest spożywanie pół szklanki owsianki 3 razy dziennie. Dozwolone jest jedzenie płatków owsianych z mlekiem.
Zobacz również:
Po zakończeniu kuracji 30 – dniowej można powrócić do swojej normalnej diety, przy czym istotne jest dołączenie do niej 1 posiłku i 1 przekąski z owsianką dziennie. Dodatkowo zalecane jest zmniejszenie ilości spożywanych w diecie tłuszczy.
Które produkty są zalecane?
- owsianka- odtłuszczone mleko
- jagody
- banany
- jabłka
- pomarańcze
- winogrona
- marchew
- papryka
- seler
- sałata
- szpinak
- pierś z kurczaka
- ryby
- kawa
- herbata
Jakie są zalety diety owsianej?
- Po pierwsze owies jest źródłem błonnika, dzięki czemu daje uczucie sytości.
- Po drugie dieta owsiana pomaga zredukować poziom złego cholesterolu.
- Po trzecie owies zawiera węglowodany charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym.
- Po czwarte dieta owsiana jest stosunkowo tania.
Jakie są wady diety owsianej?
- Dieta dostarcza organizmowi niewielkie ilości kalorii.
- Dieta jest mało zróżnicowana, przez co nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
- Dieta, zwłaszcza w początkowej fazie, wymaga naprawdę silnej woli.