Dieta przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Choroba wrzodowa powstaje na skutek ubytku w błonie śluzowej, sięgającym w głąb żołądka. Jest to spowodowane mieszaniem się pokarmu docierającego do tego narządu z sokiem trawiennym, a w konsekwencji nadtrawianiu ściany przewodu pokarmowego. Wrzody umiejscawiają się w opuszce dwunastnicy oraz żołądku. Rzadko w przełyku lub dalszej części dwunastnicy.
Choroba wrzodowa powoduje u osoby chorej nieprzyjemne dolegliwości takie, jak:
- kwaśne lub gorzkie odbijanie,
- spadek masy ciała,
- czkawka,
- ból w nadbrzuszu - najczęściej pojawiają się w nocy lub nad ranem,
- zaparcia na przemian z biegunkami,
- brak apetytu.
Zobacz również:
Produkty zabronione w chorobie wrzodowej:
- Napoje: mocna herbata, wody gazowane,
- Pieczywo: razowe oraz świeże,
- Przetwory mleczne: jogurt, maślanka, kefir,
- Sery: fermentowane, twarde,
- Jaja: gotowane na twardo, sadzone, jajecznica,
- Ziemniaki: frytki,
- Owoce: surowe owoce,
- Warzywa: cebula, szczypiorek, kapusta,
- Tłuszcze: słonina, boczek,
- Mięso i Ryby: tłuste gatunki mięsa i ryb, konserwy rybne, mięsne oraz ryby mocno wędzone,
- Zupy: wyciągi mięsne, rybne. Mocne wywary z warzyw, zupy zaprawiane zasmażką.
Produkty dozwolone w chorobie wrzodowej:
- Napoje: słaba herbata, ograniczona ilość soków owocowych, woda niegazowana,
- Pieczywo: białe,
- Przetwory mleczne: pełne słodkie mleko, białe - nie solone sery , świeży twaróg,
- Jaja: na miękko, sadzone na parze, omlet sadzony na parze,
- Ziemniaki: gotowane,
- Owoce: soki owocowe, gotowane w małych ilościach,
- Warzywa: szpinak, fasola, zielona kapusta, marchew,
- Tłuszcze: świeże oleje, masło śmietankowe,
- Mięso i Ryby: świeże lub mrożone mięsa, chude ryby,
- Zupy: na rozcieńczonym wywarze z warzyw.