Dieta ryżowa
Ryż jest jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. Obecnie zaliczamy go do podstawowych produktów żywnościowych. Ziarenka ryżu są pełne wartości odżywczych. Ryż jest polecany w dietach odchudzających z racji tego, że skutecznie tłumi uczucie głodu, a przy tym zawiera duże ilości potasu, który wspomaga proces odwadniania organizmu.
Ziarna ryżu zawierają niewielkie ilości kalorii i mało tłuszczu. Z tego względu w diecie ryżowej dopuszczalne są stosunkowo duże porcje posiłków. Pomimo tego, że dieta ryżowa opiera się na spożywaniu ok. 1000 kalorii w ciągu dnia, osoby, które się na nią decydują nie mogą powiedzieć, że nie czują się najedzone. Dieta ryżowa wiąże się ze spożywaniem 3 posiłków w ciągu dnia. Dodatkowo zalecane jest picie dużych ilości płynów. Najlepiej wybierać ryż ciemny z racji tego, że znajduje się w nim więcej wartości odżywczych.
Zobacz również:
Standardowa dieta ryżowa składa się z ok. 300g ryżu, ok. 300g owoców i kilkudziesięciu g cukru. Ryż gotujemy na miękko lub sypko bez używania soli. Dieta ryżowa może być stosowana nie częściej niż raz na trzy miesiące. Maksymalny czas jej trwania wynosi 21 dni. Chęć dłuższego stosowania diety wymaga konsultacji lekarskiej.
Dieta dopuszcza przekąski pomiędzy posiłkami. Mogą to być owoce, chrupkie pieczywo lub mały jogurt naturalny.
Dieta ryżowa pozwala nam zrzucić min. 1 kilogram tygodniowo. Przy tym warto zaznaczyć, że po zakończeniu kuracji nie musimy się obawiać efektu jo-jo.
Czym urozmaicamy dietę ryżową?
- warzywa
- owoce
- mięso białe
- produkty zbożowe
- rośliny strączkowe
- drożdże
- orzechy
- słonecznik
- ryby
Przykładowy jadłospis
- śniadanie
- obiad
- kolacja