Dieta wegetariańska
Dieta wegetariańska wiąże się ze zrezygnowaniem ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta ta pozwala mimo to dostarczyć organizmowi podstawowych witamin i składników pokarmowych. Dieta wegetariańska pozwala nam zrzucić około 2 kilogramów w ciągu 2 tygodni. Jest to związane przede wszystkim ze zmianą stylu odżywania.
Odmiany wegetarianizmu
- semiwegetarianizm (ograniczenie produktów mięsnych, z naciskiem na drób i ryby oraz ich przetwory)
- laktowegetarianizm (dopuszcza spożywanie produktów mlecznych)
- laktoowowegetarianizm (dopuszcza spożywanie produktów mlecznych i jaj)
- weganizm (wyklucza z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego)
- frutarianizm (opiera się na spożywaniu tylko owoców)
Dieta wegetariańska jest źródłem błonnika, który wspomaga proces trawienia i zapobiega zaparciom. Dieta ta pomimo braku mięsa okazuje się być bardzo zdrowa. Wegetarianie urozmaicają codzienny jadłospis chlebem, makaronami, ziemniakami, kaszą, warzywami, owocami, orzechami, pestkami słonecznika, dyni i ziarnami sezamowymi.
Dieta wegetariańska dostarcza żelazo w postaci fasoli, soczewicy, suszonych owoców, pietruszki, orzechów, żółtek jajek, płatek zbożowych itd. Białko dostarczamy w formie roślin strączkowych takich jak fasola groch, soczewica, bób i soja.
Zobacz również:
W diecie wegetariańskiej trzeba zwracać uwagę na dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Problemem często okazuje się zapotrzebowanie na witaminę B12, którą znaleźć możemy w produktach mlecznych i jajach. Poza tym trzeba pamiętać o witaminie A, która znajduje się głównie z produktach pochodzenia zwierzęcego. Warto wiedzieć, że ludzki organizm jest w stanie wytworzyć ją samodzielnie z karotenu, którego źródłem jest szpinak, botwina, sałata, pomidory, marchew oraz dynia.
Jeżeli chodzi o wapń to znaleźć go możemy głównie w produktach mlecznych, ciemnozielonych warzywach liściastych, orzechach, pestkach słonecznika oraz chlebie razowym. Natomiast bogate w cynk są produkty mleczne, jaja, orzechy, pełne ziarna, rośliny strączkowe i warzywa. Kwas foliowy z kolei znajduje się w fasoli, zielonych warzywach liściastych, owocach oraz orzechach ziemnych.
Jakie są zalety diety wegetariańskiej?
- produkty zwierzęce zawierają toksyny
- produkty pochodzenia roślinnego magazynują, tzw. energię słoneczną
- dieta wegetariańska pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi
- dieta wegetariańska pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
Jakie są wady diety wegetariańskiej?
- może prowadzić do niedoborów witaminy B12
- duża ilość błonnika może podrażniać wrażliwe systemy pokarmowe
- przygotowywanie posiłków może zająć dużo czasu
- może dojść do niedoborów żelaza i kwasu foliowego, co może spowodować anemię
- istnieje ryzyko wystąpienia niedoborów witaminy D