Dieta wiosenna
Dieta wiosenna polega na dostarczaniu organizmowi około 1500 kcal w ciągu dnia. W tym sposobie odżywiania ważna jest ilość i jakość spożywanych produktów. Dieta wiosenna opiera się na nowalijkach. Posiłki w niej zalecane są bogate w odżywcze minerały. Poza tym młode warzywa spożywane w diecie są źródłem błonnika, który pobudza proces przemiany materii.
Menu w diecie wiosennej wiąże się z wykluczeniem tłuszczy zwierzęcych, wieprzowiny, tłustych wędlin, cukru i produktów przetworzonych. Wskazane jest spożywanie owoców, warzyw i ryb. Zalecane jest spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia, przy czym ostatni powinien się odbyć nie później niż o godzinie 18.
Dieta wiosenna uwzględnia spożywanie pełnoziarnistego pieczywa, brązowego ryżu, kaszy, kiełków, jogurtów, mleka, kefirów, roślin strączkowych, pomidorów, ziemniaków, owoców, warzyw, podrobów soi oraz chudego białego sera.
Należy natomiast zrezygnować ze spożywania potraw smażonych na tłuszczu. Poza tym warto ograniczyć ilość używanej do przyrządzania potraw soli.
Dieta wiosenna pozwala pozbyć się ok. 1 kilograma tygodniowo. Przy jej stosowaniu konieczne jest picie dużych ilości wody mineralnej. Dieta może trwać od 7 do 21 dni. Dłuższe stosowanie wymaga konsultacji z lekarzem.
Kto nie powinien stosować diety?
- dorastająca młodzież
- kobiety w ciąży
- matki karmiące
Przykładowy jadłospis na trzy dni
DZIEŃ I
100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem + kromka chleba cienko posmarowana masłem + pomidor
chudy jogurt + kiwi
200 g pieczonej cielęciny + dwa średnie ziemniaki + 200 g gotowanej marchewki z groszkiem
Szklanka kompotu ze słodzikiem
jajko na twardo + 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu + herbata + mleko przed snem
DZIEŃ II
100 g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką + kromka chleba cienko posmarowana masłem + kawa z mlekiem
kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem + pomidor + jabłko
200 g duszonej bez tłuszczu polędwicy + 3/4 szklanki gotowanej fasolki szparagowej + dwa ziemniaki posypane natką
szklanka musu z jabłek bez cukru
100 g gotowanej chudej ryby + kilka liści sałaty + herbata ziołowa + sok pomidorowy przed snem
DZIEŃ III
jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła + kromka chleba + herbata z mlekiem
Sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i ugotowanej czerwonej fasoli + łyżeczka soku winegret
Bukiet warzyw + 50 g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju
budyń z owocami lub kisiel
80 g chudej kiełbasy drobiowej + dwie kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem + sok owocowy przed snem