Szukaj

Dieta wiosenna

Dieta wiosenna polega na dostarczaniu organizmowi około 1500 kcal w ciągu dnia. W tym sposobie odżywiania ważna jest ilość i jakość spożywanych produktów. Dieta wiosenna opiera się na nowalijkach. Posiłki w niej zalecane są bogate w odżywcze minerały. Poza tym młode warzywa spożywane w diecie są źródłem błonnika, który pobudza proces przemiany materii.

Podziel się
Pomidory
Menu w diecie wiosennej wiąże się z wykluczeniem tłuszczy zwierzęcych, wieprzowiny, tłustych wędlin, cukru i produktów przetworzonych. Wskazane jest spożywanie owoców, warzyw i ryb. Zalecane jest spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia, przy czym ostatni powinien się odbyć nie później niż o godzinie 18.

Dieta wiosenna uwzględnia spożywanie pełnoziarnistego pieczywa, brązowego ryżu, kaszy, kiełków, jogurtów, mleka, kefirów, roślin strączkowych, pomidorów, ziemniaków, owoców, warzyw, podrobów soi oraz chudego białego sera.

Należy natomiast zrezygnować ze spożywania potraw smażonych na tłuszczu. Poza tym warto ograniczyć ilość używanej do przyrządzania potraw soli.

Dieta wiosenna pozwala pozbyć się ok. 1 kilograma tygodniowo. Przy jej stosowaniu konieczne jest picie dużych ilości wody mineralnej. Dieta może trwać od 7 do 21 dni. Dłuższe stosowanie wymaga konsultacji z lekarzem.

Kto nie powinien stosować diety?

  • dorastająca młodzież
  • kobiety w ciąży
  • matki karmiące

Przykładowy jadłospis na trzy dni

DZIEŃ I

  • Śniadanie
100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem + kromka chleba cienko posmarowana masłem + pomidor
  • II śniadanie
chudy jogurt + kiwi
  • Obiad
200 g pieczonej cielęciny + dwa średnie ziemniaki + 200 g gotowanej marchewki z groszkiem
  • Podwieczorek
Szklanka kompotu ze słodzikiem
  • Kolacja
jajko na twardo + 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu + herbata + mleko przed snem


DZIEŃ II


  • Śniadanie
100 g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką + kromka chleba cienko posmarowana masłem + kawa z mlekiem
  • II śniadanie
kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem + pomidor + jabłko
  • Obiad
200 g duszonej bez tłuszczu polędwicy + 3/4 szklanki gotowanej fasolki szparagowej + dwa ziemniaki posypane natką
  • Podwieczorek
szklanka musu z jabłek bez cukru
  • Kolacja
100 g gotowanej chudej ryby + kilka liści sałaty + herbata ziołowa + sok pomidorowy przed snem


DZIEŃ III

  • Śniadanie
jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła + kromka chleba + herbata z mlekiem
  • II śniadanie
Sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i ugotowanej czerwonej fasoli + łyżeczka soku winegret
  • Obiad
Bukiet warzyw + 50 g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju
  • Podwieczorek
budyń z owocami lub kisiel
  • Kolacja
80 g chudej kiełbasy drobiowej + dwie kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem + sok owocowy przed snem