Dieta ziemniaczana
Ziemniaki są źródłem węglowodanów i substancji balastowych, dzięki czemu skutecznie tłumią poczucie głodu. Dodatkowo zawierają witaminy i składniki mineralne. Poza tym wspomagają pracę serca ze względu na duże ilości zawartego w nich potasu. Zimniaki są niskokaloryczne, stąd też mogą stanowić idealny składnik diety odchudzającej.
Dieta ziemniaczana jest polecana ze względu na swoje walory lecznicze. Ziemniaki są bogate w skrobię, białko, węglowodany, potas, magnez oraz witaminy C, A,PP i B. Dieta ziemniaczana pozwala zrzucić około pół kilograma w ciągu jednego dnia. Powszechnie panuje przekonanie, że ziemniaki tuczą. Jednak dzieje się tak tylko wtedy, gdy polewamy je tłustymi sosami, zawiesinami lub smażymy na tłuszczu.
Jakie są zalety diety ziemniaczanej?
- Po pierwsze pomaga uregulować proces trawienia.
- Po drugie sprzyja łagodzeniu dolegliwości.
- Po trzecie pomaga oczyścić organizm.
- Po czwarte działa wzmacniająco na paznokcie i włosy.
- Po piąte pomaga wygładzić istniejące zmarszczki.
Zobacz również:
Co może być przekąską?
- suchary
- herbatniki
- krakersy
- jogurty naturalne
- wafle ryżowe
- owoce (jabłko, grejpfrut, melon, kiwi)
- surowe warzywa (pomidor, marchew, ogórek)
- świeżo wyciśnięte soki
Przykładowy jadłospis na jeden dzień
- I Śniadanie: 2 łyżki tartego jabłka, szklanka jogurtu naturalnego z płatkami zbożowymi.
- II Śniadanie: herbatka ziołowa, kromka razowego chleba z białym serem.
- Obiad: pieczone ziemniaki. 4 umyte ziemniaki w łupinie pokroić w plastry, posypać świeżą bazylią, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec 40 minut w temperaturze 220°C aż będą brązowe i chrupiące. Posypać solą.
- Kolacja: pomarańcza, tost ziemniaczany. Na blasze ułożyć 2 kromki ciemnego pieczywa, 2 średnie ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć na chlebie, na wierzchu ułożyć 2 plastry chudej szynki i plaster żółtego sera. Całość polać niewielką ilością kefiru i zapiekać przez kilka minut. Zjeść z sałatą polaną sosem jogurtowo-cytrynowym.