Dieta zimowa
Choć zapotrzebowanie kaloryczne we wszystkich porach roku jest podobne to jednak zimowy jadłospis powinien się nieco różnić od tego stosowanego latem. Jak możemy zaobserwować zimą mamy ochotę na potrawy, które są bardziej kaloryczne. Jest to związane z obwodowym kurczeniem się naczyń krwionośnych przez marznięcie. By zmniejszyć straty ciepła dochodzi do zwiększenia aktywności gruczołów produkujących hormony.
W diecie zimowej należy odpowiednio dobierać produkty spożywcze. Ważne jest, by ta pora roku nie spowodowała wzrostu niechcianej tkanki tłuszczowej. Zmęczenie zimą może być powodowane niedoborem żelaza w diecie i zbyt małą ilość witamin.
W diecie zimowej należy brać pod uwagę ilość spożywanych dziennie posiłków. Powinno być ich co najmniej cztery. Należy jeść posiłki co 3 godziny, ponieważ w ten sposób możemy utrzymać równowagę cieplną w organizmie. Co istotne konieczne jest jedzenie śniadań. Ranem szybciej spalamy tłuszcz, a co ważniejsze nasz organizm w większym stopniu przyswaja składniki odżywcze.
W których produktach znajdziemy składniki odżywcze?
- Witaminy
Zobacz również:
- Żelazo
- Węglowodany
W porze zimowej nie możemy sobie pozwolić na zbyt restrykcyjne diety czy odchudzanie. W okresie dużych mrozów istotna jest przede wszystkim odpowiednia ilość energii, którą możemy dostarczyć przez odpowiednie potrawy. Istnieje możliwość skomponowania posiłków we właściwy sposób. Dieta zimowa ma się opierać na produktach, które są nie tylko zdrowe, ale również sycące. Poza tym można uwzględnić w diecie suplementy z witaminami A, B i C.
Dieta zimowa wiąże się ze spożywaniem pięciu posiłków w ciągu dnia. Powinna być przede wszystkim zbilansowana. Odpowiednio skomponowana dieta pozwoli nam utrzymać właściwą wagę.