Szukaj

Dieta zodiakalna

Kobiety w większym stopniu niż mężczyźni przywiązują wagę do horoskopów. Czytając je staramy się dostosowywać nasze życie do tego, co nam mówią o naszym życiu osobistym czy zawodowym. Warto również zastanowić się nad tym, jaki sposób odżywiania jest prawidłowy dla każdego znaku zodiaku.

Podziel się
Warzywa sxc.hu
Baran

Barany uwielbiają egzotyczne potrawy. Wśród warzyw, których nie powinno zabraknąć w jadłospisie Baranów należy wymienić: kapustę, ziemniaki, szpinak, banany, orzechy. W ich menu powinny znaleźć się: muesli, mleko, sałatki warzywne. Jeżeli Baran ma problemy z funkcjonowaniem, powinien spożywać produkty, które dodadzą mu energii oraz jeść produkty bogate w witaminę C oraz w żelazo.

Byk

Byk ma upodobanie do potraw ciężkich i słodkich. Powinien uwzględnić w swojej diecie dania kuchni chińskiej, ponieważ jej dania pobudzają leniwy układ trawienny do pracy (posiadają pikantne przyprawy). Byk nie może unikać świeżych owoców: jabłek, winogron, owoców cytrusowych oraz warzyw. Osobom spod znaku byka zaleca się spożywanie potraw, które zawierają błonnik. Byk choć dobrze toleruje białko zwierzęce, powinien jednak zastępować je białkiem roślinnym. Jego dieta musi być bogata w wapń i mikroelementy.

Bliźnięta

Bliźnięta nie przejmują się zdrowym odżywianiem, co przyczynia się do problemów z trawieniem. Często jedzą w pośpiechu, dlatego zaleca się im jedzenie w spokoju, bez pośpiechu. Bliźnięta potrzebują fosforu, więc wskazane są dla nich ryby, chude mięso, surowe i gotowane warzywa, najlepiej w postaci sałatek owocowo – warzywnych. Zaleca się im jedzenia mięsa, soi, serów, czyli potraw, które bogate są w witaminy z grupy B.

Rak

Rakom zaleca się zróżnicowaną dietę, bogatą w warzywa i ziarna różnych zbóż. Z owoców poleca się im brzoskwinie, morele, winogrona. W diecie Raka powinny znaleźć się banany, truskawki, migdały, tuńczyk, ponieważ są one bogate w potas.

Lew

Kiedy lew przeżywa stres lubi sobie podjadać. Zaleca się im mało kaloryczną dietę, mniej tłuszczu a więcej gotowanych i surowych warzyw. Lew powinien spożywać: marchew, szparagi, kapustę, drób, miód. Także to, co jest źródłem magnezu, a więc daktyle, figi, migdały, czarna rzepa.

Panna

Panny raczej odżywiają się zdrowo, ale w sytuacjach stresowych lubią się objadać. Do diety powinny włączyć marchewkę, selery, jabłka, gruszki. Dobre dla panien są produkty mleczne, produkty wysokobiałkowe, produkty bogate w witaminę B, produkty zbożowe (zwłaszcza ryż brązowy, soja, chude mięso, sardynki, kiełki).

Waga

Waga nie zwraca uwagi na to, co je. Często sięga po słodycze, dlatego częściej powinna sięgać po owoce – jabłka i gruszki. Zaleca się jej wprowadzenie do diety więcej jogurtów, sałatek owocowych, warzyw (cebulę, szpinak, buraki), potraw rybnych, które uzupełnią niedobory fosforu. Osoby spod tego znaku powinny ograniczyć stosowanie ostrych przypraw, serów żółtych, warzyw kapustnych.

Skorpion

Skorpion powinien dbać o to, żeby włączyć do diety produkty bogate w błonnik, jeść dużo owoców, warzyw, kasz, pełnoziarniste pieczywo. Powinien ograniczyć jedzenie mięsa i wędlin. Skorpionom często brakuje magnezu i żelaza, więc warto jeść wątróbkę, jajka, szpinak, cebulę. Zalecane jest także spożycie produktów, które wytwarzają enzymy trawienne, np. tuńczyka, szparagi, pomidory, truskawki.

Strzelec

Strzelec powinien jeść zielone i żółte warzywa, produkty bogate w witaminę C, między innymi owoce cytrusowe, pomidory, cebulę, czosnek. Wskazane jest również spożycie owoców jagodowych: truskawek, malin, czarnych jagód. Strzelec powinien ograniczać spożycie mięsa, białego pieczywa, słodyczy.

Koziorożec

Koziorożec preferuje potrawy z mięsa i ziemniaki. Zaleca się spożycie produktów bogatych w wapń i białko. Koziorożec powinien jeść zielone warzywa, twarożek, ryby, jogurty. Wskazane są dla koziorożca napoje i potrawy ciepłe, rozgrzewające. W chłodne dni dobrze zrobi warto napić się kieliszek czerwonego wina. Największym błędem żywieniowym Koziorożców jest to, że piją za mało niegazowanej wody.

Wodnik

Osoby spod znaku wodnika powinny wybierać potrawy mniej kaloryczne. Przede wszystkim powinny spożywać potrawy z surowych warzyw i owoców (szczególnie jabłek i pomarańczy). Zaleca się im unikanie tłustych, ciężkich sosów, kalorycznych mięs, wystrzeganie się czekolady i innych słodyczy. W jadłospisie wodnika nie powinno zabraknąć kasz oraz produktów mlecznych.

Ryby

Ryby powinny stosować dietę bogatą w ryby i owoce morza. Nie powinny spożywać ciężkich potraw kuchni tradycyjnej, wskazane jest spożycie produktów mlecznych takich jak: jogurt, kefir czy twaróg. Ryby powinny spożywać produkty, które wpływają na gospodarkę wodną organizmu, np. winogrona, arbuzy, banany.

Autor:

Abert Bąk