Dieta łatwostrawna stosowana w chorobach jelit
Dieta łatwostrawna zalecana jest w przypadku chorób jelita grubego oraz cienkiego. Jest jedną z najpopularniejszych diet polecanych, w leczeniu schorzeń związanych z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Ten rodzaj diety powstał na skutek modyfikacji żywienia racjonalnego ludzi zdrowych.
Dieta łatwostrawna w chorobach jelit powinna być:
- bogata w białko z małą ilością tłuszczu,
- uboga w tłuszcz i węglowodany w postaci cukru, miodu, dżemu (ponieważ cukry wzmagają fermentację i przyczyniają się do biegunek),
- w przypadku nietolerancji laktozy, mleko należy zastąpić jego przetworami (ser twarogowy, jogurt, kefir),
- wskazane jest spożycie płynów w postaci soków warzywnych rozcieńczonych z wodą.
Zobacz również:
- mocna gorzka herbata,
- mocne kakao na wodzie,
- czerwone wytrawne wino,
- napar z suszonych jagód,
- napar z mięty,
- napar z rumianku,
- kisiel,
- żelatyna,
- ryż,
- marchewka gotowana,
- surowe jabłko tarte,
- suchary.
Przykładowy jadłospis w diecie lekkostrawnej w chorobach jelit
I śniadanie (gorzka herbata + czerstwa bułka + jajecznica na parze)II śniadanie (sucharek + twarożek z przecierem z dyni + jogurt naturalny)
Obiad (sok warzywny z wodą + pulpet z wołowiny + marchewka puree + ziemniaki puree)
Podwieczorek (galaretka z suszonych czarnych jagód + biszkopty)
Kolacja (ryż z jabłkiem tartym + herbata miętowa)