Szukaj

Dieta łatwostrawna stosowana w chorobach jelit

Dieta łatwostrawna zalecana jest w przypadku chorób jelita grubego oraz cienkiego. Jest jedną z najpopularniejszych diet polecanych, w leczeniu schorzeń związanych z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Ten rodzaj diety powstał na skutek modyfikacji żywienia racjonalnego ludzi zdrowych.

Podziel się
Przygotowanie ryby

Dieta łatwostrawna w chorobach jelit powinna być:

  • bogata w białko z małą ilością tłuszczu,
  • uboga w tłuszcz i węglowodany w postaci cukru, miodu, dżemu (ponieważ cukry wzmagają fermentację i przyczyniają się do biegunek),
  • w przypadku nietolerancji laktozy, mleko należy zastąpić jego przetworami (ser twarogowy, jogurt, kefir),
  • wskazane jest spożycie płynów w postaci soków warzywnych rozcieńczonych z wodą.
W przypadku, gdy diecie lekkostrawnej stosowanej w chorobach jelit towarzyszą biegunki, wskazane jest spożywanie napojów i potraw, takich jak:
  • mocna gorzka herbata,
  • mocne kakao na wodzie,
  • czerwone wytrawne wino,
  • napar z suszonych jagód,
  • napar z mięty,
  • napar z rumianku,
  • kisiel,
  • żelatyna,
  • ryż,
  • marchewka gotowana,
  • surowe jabłko tarte,
  • suchary.

Przykładowy jadłospis w diecie lekkostrawnej w chorobach jelit

I śniadanie (gorzka herbata + czerstwa bułka + jajecznica na parze)

II śniadanie (sucharek + twarożek z przecierem z dyni + jogurt naturalny)

Obiad (sok warzywny z wodą + pulpet z wołowiny + marchewka puree + ziemniaki puree)

Podwieczorek (galaretka z suszonych czarnych jagód + biszkopty)

Kolacja (ryż z jabłkiem tartym + herbata miętowa)