Dieta przy anemii
Anemia jest coraz częstszą przypadłością Polaków, która wynika przede wszystkim z uwarunkowań genetycznych oraz nawyków żywieniowych. Mając tę przypadłość, trzeba pamiętać, że jedną z najważniejszych rzeczy jest utrzymywanie odpowiedniej diety.
Jak podpowiada encyklopedia, anemia to niedokrwistość, gdzie stwierdza się niższą wartość hemoglobiny i erytrocytów od jej normy wartości.
Najczęstszymi objawami anemii to:
- osłabienie organizmu;
- duszności;
- spadek wydolności fizycznej;
- bladość skóry;
- bóle i zawroty głowy;
- częste przeziębienia;
- uczucie zimna;
- łamliwe paznokcie i włosy;
- zajady w kącikach ust;
- obfite miesiączki;
- szybkie bicie serca, kołatanie.
Anemię można wykryć dzięki zwykłym badaniom krwi. Robiąc morfologię, trzeba zwrócić uwagę na symbole: Hb bądź HGB, które oznaczają hemoglobinę, która przenosi tlen oraz dwutlenek węgla. Jeżeli jej wskaźnik wynosi mniej niż 12,9 g/dl, może to oznaczać, że ma się anemię. Drugim symbolem jest objętość krwinki czerwonej, czyli MCV lub HCT. Podejrzewać anemię można, gdy wynik pokazuje mniej niż 37%. Ostatnim symbolem jest RBC, czyli erytrocyty, których wskaźnik przy anemii może pokazać poziom niższy niż 4mn/l. Wyniki musi ostatecznie zobaczyć lekarz, aby ostatecznie stwierdzić, że ma się anemię.
Zobacz również:
Nie ma konkretnego sposobu na leczenie anemii. Często zaleca się, by taka osoba zmieniła dietę, zaopatrzyła się w witaminy (przede wszystkim żelazo). Przy bardzo silnych objawach anemii stosuje się przetoczenie krwi lub podaje się zastrzyki. Anemia przyjmuje około 100 różnych postaci, dlatego sposób leczenia podejmuje lekarz. Nie można na własną rękę zacząć procesu kuracji.
Dieta przy anemii
Mając anemię, pomocna staje się dieta, czyli przede wszystkim uzupełnianie niezbędnych witamin w organizmie.
Najważniejszą witaminą, jaką trzeba uzupełnić jest żelazo. Człowiek potrzebuje codziennie około 10-20 mg. Warto zaznaczyć, że podczas menstruacji kobieta powinna przyjmować więcej żelaza, czyli około 2-30 mg na dobę. Najwięcej żelaza znajdziemy w:
- mięsie drobiowym i wołowym,
- rybach,
- pieczywie pełnoziarnistym, otrębach, mące z pełnego przemiału, kaszy gryczanej,
- burakach, boćwinie,
- warzywach strączkowych (fasola, soja),
- suszonych owocach.
Kolejną witaminą, którą powinno się uzupełnić w razie anemii to witamina C, zawartej w:
- szpinaku, koperku, natce pietruszki, brukselce,
- soku z pokrzywy, soku porzeczkowym,
- cytrusach, jabłkach.
Innymi ważnymi witaminami są jeszcze B6 i B12 zawarte w m.in. żółtym serze, witamina E występująca w pieczywie razowym, olejach roślinnych i kiełkach pszenicy. Dość miłym akcentem przy diecie anemika jest możność wypijania podczas obiadu lampki czerwonego, wytrawnego wina gronowego. Mimo, że anemię można w łatwy sposób wykryć, trzeba pamiętać, że nie można jej lekceważyć i nie utrzymywać odpowiedniej diety, która wydaje się być błahą sprawą. Powinno pamiętać się o zdrowym odżywianiu bogatym w witaminy wpływające pozytywnie na nasz organizm.
Autor: Emilia Dłużewska