Dieta przy biegunce
Biegunka to chwilowe zaburzenie pracy układu pokarmowego. Mianem tym określa się oddawanie stolców o nieprawidłowej konsystencji częściej niż 3 razy na dobę. Najczęściej spowodowana jest nagłym stresem lub zjedzeniem niewłaściwych produktów. Sprawdźmy, jaką dietę należy przy niej stosować.
Biegunka wywoływana jest również przez zakażenie wirusami lub pasożytami. Może być też efektem ubocznym przyjmowania niektórych leków. Zazwyczaj towarzyszą jej silne bóle brzucha, a nawet nudności i wymioty. Łatwo można złagodzić jej objawy odpowiednią dietą, ale gdy stan ten trwa więcej niż kilka dni należy niezwłocznie udać się do lekarza.
Woda w diecie przy biegunce
Jedną z kluczowych zasad diety podczas biegunki jest stałe uzupełnianie płynów. Dolegliwość ta wiąże się z utratą wody oraz elektrolitów, co może łatwo prowadzić do odwodnienia. Zaleca się wypijanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie. Najlepiej popijać między posiłkami - około godzinę przed posiłkiem, ponieważ wypijanie wody razem z jedzeniem przyspiesza pokonanie odcinka przewodu pokarmowego. Najwłaściwsza będzie przegotowana woda, ale można ją zastąpić również słabą gorzką herbatą lub herbatkami ziołowymi (mięta, melisa, dziurawiec, rumianek). Dobrym pomysłem jest także przygotowanie wody z dodatkiem soli (wystarczy łyżeczka na 1 l.). To najprostszy sposób na zapobiegnięcie utraty sodu z organizmu.
Błonnika w diecie przy biegunce
Bardzo ważne jest to, żeby dieta w przypadku biegunki była lekkostrawna i niskobłonnikowa. Należy ograniczyć do minimum spożywanie błonnika, żeby nadmiernie nie obciążać środowiska jelitowego. Niewskazane będą wszelkie otręby i pełnoziarniste produkty zbożowe, a także surowe warzywa. Konieczne jest również wyeliminowanie produktów mlecznych oraz tłustych mięs i wędlin. Ostre przyprawy , tłuste sosy i zupy zabielane śmietaną również mają niekorzystny wpływ na perystaltykę jelit.
Zobacz również:
Małe porcje
Cierpiące na biegunkę osoby powinny spożywać bardzo malutkie porcje w co najmniej 2,5 godzinnych odstępach czasu. Należy zrezygnować z przekąsek w postaci surowych owoców i warzyw, a najlepiej w tym stanie wcale nie podjadać.
Co jeść?
W okresie walki z biegunką najkorzystniejsze działanie wykazuje gotowana marchew, ziemniaki oraz gotowane jabłka (tzw. mus jabłkowy). W łagodzeniu objawów bardzo pomagają banany, które są bogatym źródłem potasu, więc ich spożycie to doskonały sposób na naturalne uzupełnienie ilości, która została utracona podczas biegunki. Wymienione produkty zawierają bowiem pektyny, które wchłaniają część wody.
Warto zadbać o odpowiedni poziom oczyszczonych produktów zbożowych, tj.: jasne pieczywo jasne, biały ryż czy delikatnie rozgotowany makaron. Jeśli między posiłkami niezbędne są przekąski albo nie potrafisz obejść się bez słodyczy, spróbuj biszkoptów lub sucharów.
Chociaż owoce są wręcz zakazane przy biegunce jagody stanowią wyjątek. Zawierają dużo garbników, które hamują dolegliwość, dzięki czemu są jednym z najszybszych sposobów na zatrzymanie biegunki.
Produkty zakazane
W celu jak najszybszego uporania się z dolegliwością najlepiej zrezygnować z niektórych potraw, które mogą dodatkowo nasilać jej objawy. Warto zatem ograniczyć do niezbędnego minimum spożywanie:
- gorących napojów, tj. kawa,
- wszelkiego alkoholu, m.in. piwa i wina,
- gazowanych napojów,
- słodzonych soków i kompotów,
- cukru, miodu i słodyczy,
- pełnoziarnistego pieczywa i grubych kasz,
- brokułów, kalafiorów i nasion roślin strączkowych,
- większości zup (zwłaszcza zawierających dużą ilość warzyw i doprawianych śmietaną),
- mocno przyprawionych potraw.
Źródło: Anna Polit