Dieta przy chorobie refleksowej przełyku
Choroba refluksowa to schorzenie przewlekłe, które objawia się zarzuceniem treści żołądkowej do przełyku. Powoduje to znaczne pogorszenie jakości życia osoby cierpiącej na te dolegliwości. Aby poprawić swoje samopoczucie należy zmienić nawyki żywnościowe i tym samym sprawić, że dolegliwości staną się mniejsze.
W chorobie refleksowej przełyku zalecana jest dieta lekkostrawna. Należy ograniczyć produkty, które zwiększają wydzielanie kwasów żołądkowych. Posiłki powinno się przyjmować w małych ilościach- 5-6 razy dziennie pomaga to zapobiec nadmiernemu wypełnianiu się żołądka. Ostatni posiłek winien być spożywany na kilka godzin przed snem, tak aby żołądek mógł chociaż część pokarmu przesunąć do jelit.
Zobacz również:
Produkty, które są zalecane:
- Mleko, jogurty, maślanki
- Pieczywo czerstwe, pszenne, jasne
- Chude mięsa
- Marchew, buraki, ziemniaki, kalafior
- Owoce bez skórki i pestek
- Niegazowane wody
Produkty, których należy unikać:
- Tłuste mięsa i wędliny
- Świeże pieczywo
- Cebula, czosnek, pory, ogórki, papryka, rzodkiew
- Sery żółte
- Napoje gazowane
- Alkohol