Dieta przy zaparciach
Odpowiednia dieta jest bardzo istotnym elementem dobrego zdrowia. Niewłaściwe odżywianie prowadzi do osłabienia procesu przemiany materii. Poza tym może być przyczyną problemów żołądkowych takich jak wrzody czy anemia. Choć niewłaściwa dieta nie zawsze musi radykalnie wpłynąć na procesy w organizmie, to jednak może być przyczyną bolesnych przypadłości takich jak zaparcia.
Zobacz również:
- Dieta w chorobach nerek
- Dieta w zespole jelita drażliwego
- Dieta łatwostrawna w chorobie wrzodowej i w nadkwaśnym nieżycie żołądka
- Dieta w łagodzeniu objawów
- Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- Dieta w kamicy układu moczowego
- Zastosowanie diety łatwo strawnej w chorobie
- Dieta w zespole nerczycowym
Częstym błędem żywieniowym ludzi jest niska zawartość błonnika w diecie. Substancja ta jest niezwykle istotna z tego względu, że nie jest przyswajana do organizmu, natomiast w jelitach łączy pozostawione treści pokarmowe i umożliwia ich wiązanie w masę kałową. Czasami zaparcia są wynikiem braku aktywności fizycznej.
Które produkty są zalecane przy zaparciach?
- pełnoziarniste, ciemne pieczywo
- otręby
- muesli
- chrupki kukurydziane
- świeże owoce i warzywa
- chude mięso
- ryby
- nabiał
- woda
- herbata
- soki owocowe
- soki warzywne
Które produkty są zabronione przy zaparciach?
- słodycze
- torty
- lody
- czekolada
- białe pieczywo
- tłuste mięso
- wędliny
- nabiał
- ryż
- smażone warzywa
- mocna kawa
- herbata
- kakao
- napoje gazowane
- czerwone wino
- ocet
- pieprz