Szukaj

Dieta przy zaparciach

Odpowiednia dieta jest bardzo istotnym elementem dobrego zdrowia. Niewłaściwe odżywianie prowadzi do osłabienia procesu przemiany materii. Poza tym może być przyczyną problemów żołądkowych takich jak wrzody czy anemia. Choć niewłaściwa dieta nie zawsze musi radykalnie wpłynąć na procesy w organizmie, to jednak może być przyczyną bolesnych przypadłości takich jak zaparcia.

Podziel się
Pieczywo odchudzające
W przypadku nagminnych zaparć konieczne jest stosowanie diety bogatoresztkowej, która zawiera duże ilości błonnika. Zaparcia są związane z dostarczaniem organizmowi zbyt małych ilości płynów względem spożytych w ciągu dnia posiłków stałych. Nie jest jednak powiedziane, że duże ilości płynów zapobiegną zaparciom. Duże ilości kawy, herbaty, słodkich napojów gazowanych mają działanie moczopędne, dlatego nie wpływają na organizm pozytywnie. Warto wiedzieć, że każdy dorosły człowiek powinien wypijać około 2 litrów płynów dziennie. Najlepiej by była to woda mineralna.

Częstym błędem żywieniowym ludzi jest niska zawartość błonnika w diecie. Substancja ta jest niezwykle istotna z tego względu, że nie jest przyswajana do organizmu, natomiast w jelitach łączy pozostawione treści pokarmowe i umożliwia ich wiązanie w masę kałową. Czasami zaparcia są wynikiem braku aktywności fizycznej.

Które produkty są zalecane przy zaparciach?

  • pełnoziarniste, ciemne pieczywo
  • otręby
  • muesli
  • chrupki kukurydziane
  • świeże owoce i warzywa
  • chude mięso
  • ryby
  • nabiał
  • woda
  • herbata
  • soki owocowe
  • soki warzywne

Które produkty są zabronione przy zaparciach?

  • słodycze
  • torty
  • lody
  • czekolada
  • białe pieczywo
  • tłuste mięso
  • wędliny
  • nabiał
  • ryż
  • smażone warzywa
  • mocna kawa
  • herbata
  • kakao
  • napoje gazowane
  • czerwone wino
  • ocet
  • pieprz