Dieta w chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego
Odpowiednio dobrana dieta ma wpływ nie tylko na naszą figurę, ale również na zdrowie. W przypadku wielu chorób istnieje konieczność zastosowania właściwej diety. Podobnie sytuacja wygląda przy chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego. Istnieją pewne zalecenia dietetyczne, które obowiązują w refluksie żołądkowo-przełykowym.
Do najczęściej wymienianych przyczyn chorób wymienia się:
- zaburzenia emocjonalne
- nieodpowiednia dieta
- używki
- leki
Choroba refluksowa przełyku powodowana jest nieprawidłowym działaniem dolnego zwieracza przełyku. Objawia się zgagą, nudnościami, bólami za mostkiem, utrudnionym połykaniem, czkawką, uczuciem suchości w ustach, ślinotokiem oraz pieczeniem języka.
Przy chorobie refluksowej trzeba wykluczyć potrawy, które?
- wpływają na obniżenie ciśnienia dolnego zwieracza przełyku
- stymulują wydzielanie kwasu solnego i wpływają na opóźnienie procesu opróżniania żołądka
- mogą podrażniać nerwy czuciowe przełyku, powodując przy tym ból
Jakie produkty sprzyjają chorobie refluksowej?
- alkohol
Zobacz również:
- Tłuszcze i czekolada
- Kawa
- Potrawy długo zalegające w żołądku (rosoły, słone sosy, mięso, ryby marynowane, kwaśne napoje, wody gazowane, soki owocowo-warzywne, sól, przyprawy, potrawy smażone)
- Potrawy ostro przyprawione i kwaśne
- Produkty ciężkostrawne
W przypadku występowania choroby refluksowej należy jadać często, ale małe porcje posiłków. Warto wiedzieć, że kolacja nie powinna być zbyt duża objętościowo. Najlepiej podawać potrawy w formie papkowatej. Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze oraz duszenie. Przy sporządzaniu zup i sosów można podprawiać je zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietany. Dodatkowo zalecane jest spożywanie warzyw i owoców. Jednak najlepiej podawać je w postaci gotowanej i rozdrobnionej. Surówki powinny być drobno starte, a soki rozcieńczone mlekiem.
Osoby cierpiące na chorobę refluksową powinny starać się zredukować nadwagę, jeśli takowa występuje. Jest to związane z tym, że otyłość wpływa na zwiększenie ciśnienia jamy brzusznej, a to ułatwia przesuwanie treści żołądka do przełyku.
Poza tym występowanie choroby refluksowej wymaga rzucenia nałogu jakim jest palenie papierosów. Nikotyna wpływa na zmniejszenie napięcia dolnego zwieracza przełyku.
Dodatkowo nie należy jeść potraw ciężkostrawnych. Mowa tutaj o:
- potrawach smażonych
- potrawach pieczonych
- kluskach
- pierogach
- potrawach z tartych ziemniaków
- potrawach z duża zawartością tłuszczy zwierzęcych
Jakie produkty przyśpieszają opróżnianie żołądka?
- pieczywo
- mąka
- kasza
- lane ciasto
- kluski biszkoptowe
- ziemniaki