Dieta w chorobach nerek
Zadaniem nerek jest regulowanie ilości moczu i zachowanie równowagi wodno - elektrolitowej i kwasowo - zasadowej w organizmie. Poza tym wywierają one dużą rolę w regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi i produkcji czerwonych krwinek. Tak jak w przypadku innych chorób również choroby nerek wymagają stosowania odpowiedniej diety.
Najczęściej występujące choroby nerek i dróg moczowych to:
- kamica moczowa
- odmiedniczkowe zapalenie nerek
- kłębuszkowe zapalenie nerek
- nerczyca
- niewydolność nerek
- mocznica
Jaka dieta?
Wymaga przede wszystkim rezygnacji z picia napojów alkoholowych, mocnej herbaty i kawy. W przypadku występowania kamicy nie bez znaczenia jest skład kamieni. Kamica wapniowa wymaga unikania potraw z dużą ilością wapnia (nabiał), kamica szczawianowa wiąże się z wyeliminowaniem z diety szczawiu, rabarbaru, roślin strączkowych, rzepy, czekolady, kakao, mocnej herbaty, kamica fosforanowa i węglanowa wiąże się ze stosowaniem diety zakwaszającej a kamica moczanowa wymaga zrezygnowania ze spożywania wątróbki, cynaderków, roślin strączkowych, kakao, grzybów, czekolady, mocnej kawy i herbaty. W przypadku kamicy zalecane jest picie dużych ilości wody mineralnej.
- Odmiedniczkowe zapalenie nerek
Przede wszystkim trzeba ograniczyć ilość spożywanego białka (mięso, groch, fasola, sery). Poza tym niewskazane jest używanie ostrych przypraw. Przy zasadowym odczynie moczu istnieje konieczność stosowania diety zakwaszającej, tj. spożywanie mięsa, ryżu, owsianki oraz chleba.
- Kłębuszkowe zapalenie nerek
Wymaga stosowania diety nie zawierającej soli. Ostre stany choroby mogą wymagać ograniczenia spożywania białka. Przy wystąpieniu nerczycy właściwa jest dieta bezsolna, lecz bogata w białko. Natomiast konieczne jest ograniczenie tłuszczy.
- Niewydolność nerek i mocznicy
Przy skąpomoczu należy ograniczyć ilość przyjmowanych płynów, sól kuchenną i sole potasu. Natomiast przy wielomoczu istnieje konieczność uzupełnienia płynów i potasu. Niewydolność nerek i mocznicy wiąże się ze stosowaniem diety, w której znajdują się niewielkie ilości białka, a zapotrzebowanie energetyczne jest pokrywane przez węglowodany.