Dieta w chorobach wątroby i dróg żółciowych
Dieta stanowi bardzo istotny element naszego codziennego życia. Właściwe odżywianie wpływa korzystnie na stan organizmu i nasze samopoczucie. Poza tym jak się okazuje odpowiednia dieta odgrywa znaczną rolę w przebiegu różnych chorób. Niejednokrotnie pozwala ona zniwelować nieprzyjemne objawy choroby. Co istotne okazuje się być istotnym elementem rekonwalescencji.
W przypadku chorób wątroby i dróg żółciowych należy również zwrócić uwagę na sposoby przyrządzania potraw.
Zalecane jest:
- gotowanie na parze
- przyrządzanie potrwa w folii aluminiowej
- przyrządzanie potraw na patelni teflonowej (bez dużych ilości tłuszczu)
Zobacz również:
- Dieta przy biegunce
- Dieta przy refluksie żołądkowo – jelitowym
- Dieta w cukrzycy
- Dieta w chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego
- Dieta przy chorobie refleksowej przełyku
- Dieta łatwostrawna stosowana w chorobach jelit
- Dieta przy zaparciach
- Zastosowanie diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu w chorobach
Które produkty są zalecane?
- tłuszcze roślinne (margaryny i oleje roślinne)
- chude wędliny i gotowane mięsa (drób, polędwica, cielęcina)
- chude ryby (dorsz, okoń, szczupak)
- chude przetwory mleczne (odtłuszczone mleko, jogurty, maślanka, sery)
- pieczywo
- niskotłuszczowe ciasta
- gotowane warzywa (marchew, kalafior, brokuły, buraki, pomidory, kalarepa)
- owoce (banany, kiwi, brzoskwinie, truskawki, maliny)
- miód
- cukier
- galaretki
Których produktów nie należy spożywać?
- smalec
- słonina
- tłuste i smażone mięsa (kaczka, wieprzowina, baranina)
- tłuste i wędzone wędliny
- tłuste ryby (makrela, śledź, halibut, węgorz)
- pasztety
- tłusty nabiał
- warzywa (kapusta, cebula, rośliny strączkowe)
- owoce (agrest, porzeczki, śliwki)
- słodycze (czekolada, batony, pralinki)