Szukaj

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Choroba wrzodowa jest schorzeniem, które polega na miejscowym uszkodzeniu błony śluzowej z naciekiem zapalnym oraz martwicą, która sięga do warstwy mięśniowej żołądka i dwunastnicy. Osoby zmagające się z chorobą powinny zwracać uwagę na codzienną dietę, gdyż może ona przyczynić się do osłabienia nieprzyjemnych dolegliwości chorobowych.

Podziel się
Cytrusy

Zalecenia dietetyczne przy chorobie wrzodowej

  • Należy ograniczyć spożycie produktów tłustych (wieprzowina, baranina, tłuste ryby, tłuste mleko, sery żółte, potrawy smażone, zawiesiste sosy, zupy zaprawione zasmażką)
  • Należy unikać produktów będących źródłem błonnika nierozpuszczalnego (pieczywo razowe, żytnie, grube kasze, surowe warzywa, szparagi, rośliny strączkowe, otręby pszenne)
  • Należy ograniczyć spożywanie potraw działających na organizm wzdymająco
  • Należy ograniczyć spożywanie wywarów mięsnych, bulionów oraz rosołów
  • Należy unikać spożywania soli kuchennej i ostrych przypraw w diecie
  • Należy zrezygnować z picia mocnej herbaty, kawy, napojów z kofeiną, mocnego kakao, napojów gazowanych oraz alkoholu
  • Należy ograniczyć spożycie słodyczy bogatych w tłuszcz
  • Wskazane jest spożywanie chudego mleka oraz produktów mlecznych
  • Zalecane jest spożywanie potraw gotowanych w wodzie i na parze oraz pieczonych
  • Wskazane jest jedzenie owoców cytrusowych, bananów oraz jabłek
  • Należy jeść posiłki 5 razy dziennie w niewielkich porcjach
  • Należy zrezygnować z palenia papierosów

Które produkty są zalecane?

  • słodkie mleko i śmietana, twarogi,
  • czerstwe i pszenne pieczywo
  • kasze
  • owoce (jabłka, truskawki, morele, owoce bez pestek)
  • soki warzywne i owocowe
  • łagodne przyprawy (koperek, kminek, wanilia, sól, cukier)
  • słaba herbata i kawa
  • herbaty ziołowe
  • chude mięso i wędliny
  • chude ryby
  • gotowane ziemniaki
  • oleje roślinne, oliwa
  • gotowane warzywa (marchew, buraki, dynia, kabaczek, kalafior, pomidory, sałata)
  • zupy jarzynowe

Które produkty są zabronione?

  • zsiadłe mleko, kefir, kwaśna śmietana
  • sery żółte i topione
  • pieczywo żytnie i razowe
  • kasza gryczana
  • surowe i suszone owoce (gruszki, śliwki)
  • ostre przyprawy i marynaty
  • mocna herbata i kawa
  • alkohol
  • tłuste mięsa i wędliny
  • tłuste i wędzone ryby
  • smażone ziemniaki
  • warzywa (biała i czerwona kapusta, rabarbar, ogórek, cebula, papryka, rzodkiewka, groch, fasola, bób)
  • rosół i bulion mięsny
  • zupy zasmażane