Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Choroba wrzodowa jest schorzeniem, które polega na miejscowym uszkodzeniu błony śluzowej z naciekiem zapalnym oraz martwicą, która sięga do warstwy mięśniowej żołądka i dwunastnicy. Osoby zmagające się z chorobą powinny zwracać uwagę na codzienną dietę, gdyż może ona przyczynić się do osłabienia nieprzyjemnych dolegliwości chorobowych.
Zalecenia dietetyczne przy chorobie wrzodowej
- Należy ograniczyć spożycie produktów tłustych (wieprzowina, baranina, tłuste ryby, tłuste mleko, sery żółte, potrawy smażone, zawiesiste sosy, zupy zaprawione zasmażką)
- Należy unikać produktów będących źródłem błonnika nierozpuszczalnego (pieczywo razowe, żytnie, grube kasze, surowe warzywa, szparagi, rośliny strączkowe, otręby pszenne)
- Należy ograniczyć spożywanie potraw działających na organizm wzdymająco
- Należy ograniczyć spożywanie wywarów mięsnych, bulionów oraz rosołów
- Należy unikać spożywania soli kuchennej i ostrych przypraw w diecie
- Należy zrezygnować z picia mocnej herbaty, kawy, napojów z kofeiną, mocnego kakao, napojów gazowanych oraz alkoholu
- Należy ograniczyć spożycie słodyczy bogatych w tłuszcz
- Wskazane jest spożywanie chudego mleka oraz produktów mlecznych
- Zalecane jest spożywanie potraw gotowanych w wodzie i na parze oraz pieczonych
- Wskazane jest jedzenie owoców cytrusowych, bananów oraz jabłek
- Należy jeść posiłki 5 razy dziennie w niewielkich porcjach
- Należy zrezygnować z palenia papierosów
Zobacz również:
Które produkty są zalecane?
- słodkie mleko i śmietana, twarogi,
- czerstwe i pszenne pieczywo
- kasze
- owoce (jabłka, truskawki, morele, owoce bez pestek)
- soki warzywne i owocowe
- łagodne przyprawy (koperek, kminek, wanilia, sól, cukier)
- słaba herbata i kawa
- herbaty ziołowe
- chude mięso i wędliny
- chude ryby
- gotowane ziemniaki
- oleje roślinne, oliwa
- gotowane warzywa (marchew, buraki, dynia, kabaczek, kalafior, pomidory, sałata)
- zupy jarzynowe
Które produkty są zabronione?
- zsiadłe mleko, kefir, kwaśna śmietana
- sery żółte i topione
- pieczywo żytnie i razowe
- kasza gryczana
- surowe i suszone owoce (gruszki, śliwki)
- ostre przyprawy i marynaty
- mocna herbata i kawa
- alkohol
- tłuste mięsa i wędliny
- tłuste i wędzone ryby
- smażone ziemniaki
- warzywa (biała i czerwona kapusta, rabarbar, ogórek, cebula, papryka, rzodkiewka, groch, fasola, bób)
- rosół i bulion mięsny
- zupy zasmażane