Dieta w zespole jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych chorób układu pokarmowego, szacuje się iż cierpi na nią około 20% populacji. Dużo częściej dotyka ona kobiet aniżeli mężczyzn. Oblicza się,że zespół jelita drażliwego to co drugi powód nieobecności w pracy- choroba ta wywołuje złe samopoczucie. Ludzie na nią chorzy boją się odwiedzać miejsca publiczne ze względu na dokuczliwe objawy.
Objawy:
- Ból brzucha
- Biegunka lub silne zaparcia
- Wzdęcia Brzucha
- Śluz w stolcu
- Uczucie niepełnego wypróżnienia
- Częste wypróżnianie podczas ataku bólowego
- Luźne wypróżnianie podczas ataku bólowego
Zobacz również:
Zespół Jelita drażliwego z objawem biegunki
Produkty zalecane:- masło, margaryna
- twaróg
- słaba kawa
- biały chleb pszenny
- szynka, polędwica
- mięso chude, cielęce, wołowe
- jabłka przetarte, banany, cytrusy, arbuzy
- chudy rosół, buliony
- mleko, kefiry, mocna kawa i herbata
- tłuste sery
- smalec, słonina
- truskawki, maliny, śliwki, morele, gruszki
- warzywa z dużą ilością błonnika
- czekolady, bita śmietana, produkty z dodatkiem czekolady
Zespół jelita drażliwego z objawem zaparcia
Produkty zalecane:- maślanka, jogurty, kawa zbożowa, woda mineralna- spożycie płynów powinno wynosić ok. 2 litry dziennie
- twaróg i biały ser półtłusty
- oleje roślinne
- białka jaj
- chude mięso - wołowina, cielęcina
- chude ryby
- chuda wędlina
- zupy warzywne
- warzywa i owoce- wszystkie są dozwolone
- pieczywo ciemne
- alkohol, kakao, mocna kawa i herbata, czekolada
- wszystkie sery poza białym chudym serem
- duża ilość żółtek
- chleb pszenny
- wszystkie produkty z zawartością czekolady