Dieta w zespole nerczycowym
Zespół nerczycowy jest zespołem objawów, które powstają na skutek procesów chorobowych w nerkach. Choroba wiąże się z utratą białka, które jest wydalane z organizmu wraz z moczem. Osoby cierpiące na nerczyce powinny stosować dietę będącą źródłem białka. W czasie występowania obrzęków należy ograniczyć spożycie soli kuchennej w diecie.
Podstawowe zalecenia dietetyczne
- Należy spożywać około 5-6 posiłków w ciągu dnia.
- Posiłki powinny mieć równomierną zawartość białka.
- Należy spożywać rośliny strączkowe, gdyż są one źródłem białka o wysokiej zawartości odżywczej.
- Należy spożywać chude gatunki mięs i ryby, gdyż są to produkty bogatobiałkowe.
- Należy ograniczyć ilość soli kuchennej w diecie, zwłaszcza podczas występowania obrzęków i wysokiego ciśnienia.
- Przy niewielkich obrzękach można spożywać 1-3 g soli na jedną dobę.
- Należy ograniczyć produkty zawierające duże ilości soli.
- Należy zrezygnować ze spożywania gotowanych wędlin podczas występowania dużych obrzęków.
- Należy ograniczyć ilość pitych dziennie płynów, jeżeli lekarz tak zaleci.
- Należy ograniczyć spożywanie produktów będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
- Zalecane jest spożywanie wędlin drobiowych, chudej szynki i polędwicy.
- Należy wyeliminować z diety pasztety, wędliny z podrobów oraz konserwy mięsne.
- Należy przyrządzać potrawy w następujący sposób: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii oraz na ruszcie.
- Osoby leczone sterydami powinny zwracać uwagę na energetyczność diety, podaż wapnia i cukry proste.
- Należy dostarczać organizmowi odpowiednich ilości wapnia (800-1200 mg/dobę).
- Należy stosować dietę bogatą w witaminy i składniki mineralne.
- Należy wzbogacić dietę w warzywa i owoce.
Zobacz również:
W fazie remisji choroby należy dostarczać organizmowi takich ilości białka, jakie są przewidziane dla ludzi zdrowych. W tym etapie choroby nie ma potrzeby ograniczania płynów. Można wzbogacić dietę w zupy, mleko i soki. Poza tym można pozwolić sobie na jedzenie gotowanych wędlin i pieczywa z solą. W dalszym ciągu zabrania się dosalania potraw podczas ich przyrządzania.
Które produkty są zalecane?
- chude mięso
- ryby
- nabiał
- jaja
Które produkty są zabronione?
- konserwy
- gotowe zupy (w proszku)
- wędzone mięso
- wędzone ryby
- sery
- kiszona kapusta
- cytrusy
- orzechy
- czekolada