Dieta wątrobowa
Dieta wątrobowa jest dietą wysokobiałkową, lekkostrawną oraz bogatą w witaminy będące w grupie B. Sposób żywienia w dużym stopniu jest jednak zależny od poziomu choroby oraz stopnia wydolności wątroby. Przy wydolności wątroby zalecane jest opracowanie diety bogatej w białko, natomiast choroby związane z niewydolnością narządu powodują konieczność ograniczenia ilości spożywanych białek do 20-30 g.
Jakie są zasady diety wątrobowej?
Przede wszystkim ważne jest spożywanie dużych ilości warzyw, które stanowią doskonałe źródło węglowodanów odpowiedzialnych za dostarczenie energii do organizmu. Warto przy tym wiedzieć, że warzywa strączkowe nie są zalecane. Z uwagi na wzdęcia warto także ograniczyć wszelkie te produkty, które do nich prowadzą, Mowa tutaj o potrawach bogatych w błonnik, tj. pieczywie razowym, kaszy z łuskami oraz warzywach kapustnych.Które produkty są dobrym źródłem węglowodanów?
- świeże owoce
- suszone owoce
- fasola
- soczewica
- ziemniaki
- muesli
- ryż
- makaron
- białe pieczywo
- kasza
Które produkty są dobrym źródłem białka?
- mięso
- drób
- ryby
- jaja
- mleko
- sery
Zobacz również:
Które produkty są najlepszym źródłem tłuszczy?
- oleje roślinne
- oliwa z oliwek
TABELA DIETY WĄTROBOWEJ
owoceowoce obrane lub starte: brzoskwinie, cytryny, grapefruity, jabłka, jagody, maliny, mandarynki, pomarańcze, poziomki, truskawki, śliwki, wiśnie, owoce suszone, agrest, arbuzy, ananasy, czereśnie, gruszki, porzeczki, owoce ze skórką oraz niedojrzałe
warzywa
buraki, cykoria, dynia, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, rabarbar, sałata, seler, szpinak, szparagi, ziemniaki, warzywa strączkowe, brokuły, brukselka, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, kapusta, por, rzodkiewki, grzyby
pieczywo
biszkopty, chleb pszenny, bułki pszenne, sucharki
chleb graham, razowy, żytni, świeże pieczywo
kasze
manna, jęczmienna, drobna, kukurydziana, płatki owsiane, ryż, tapioka, sago
gryczana, jaglana
makarony
cienkie, gwiazdki, nitki
grube, razowe
napoje
kompoty, mleko, napoje ziołowe, soki warzywne, soki owocowe, woda mineralna niegazowana
napoje alkoholowe, napoje gazowane, kawa, mocna herbata
ciasta
biszkopty, drożdżówki, herbatniki
ciasteczka kruche, faworki, pączki, pierniki, serniki, torty
zupy
krupniki, mleczne, owocowe, warzywne
cebulowa, grochowa, grzybowa, fasolowa, kapuśniak, mocne rosoły, mięsne
desery
kompoty, przetarte owoce i musy owocowe, owoce pieczone, koktajle mleczno - owocowe
bita śmietana, desery alkoholowe, kremy, lody
mleko i napoje mleczne
jogurty, kefiry, maślanka, mleko niskotłuszczowe, mleko zsiadłe
mleko tłuste
sery
chudy ser, twaróg, łagodne sery żółte
brie, cammembert, tłuste i twarde sery żółte, sery topione
mięsa
chude mięsa i podroby: cielęcina, królik, ozorki, wątróbka, wołowina, drób: kurczak, indyk
tłuste mięsa: baranina, boczek, gęś, flaki, kaczka, wieprzowina: mięsa wędzone, konserwy mięsne
ryby
chude ryby: dorsz, flądra, karaś, leszcz, lin, sandacz, szczupak
tłuste i marynowane ryby: łosoś, śledź, węgorz, konserwy rybne
wędliny
chuda szynka i polędwica, parówki cielęce i wieprzowe
pasztetowa, salceson, tłuste kiełbasy i wędliny
tłuszcze
oleje arachidowe, kukurydziane, słonecznikowe, oliwa z oliwek
margaryna, olej rzepakowy, słonina, smalec
przyprawy
bazylia, cukier, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, koperek, liść laurowy, majeranek, pieprz ziołowy, sól, tymianek, wanilia, ziele angielskie, chrzan, curry, gorczyca, jałowiec, musztarda, ocet, papryka ostra, pieprz ostry
używki
słaba herbata, słabe kakao
alkohol, czekolada, kawa, mocna herbata