Odżywianie przy biegunce
Odpowiednie odżywianie odgrywa duże znaczenie w przebiegu różnych chorób. Nierzadko właściwie skonstruowany jadłospis pomaga w dużym stopniu złagodzić objawy choroby. Celem stosowania diet leczniczych jest wyeliminowanie produktów, które składają się ze składników słabo tolerowanych przez organizm lub których trawienie bądź wchłanianie jest zaburzone.
Jak dużo należy pić podczas biegunki?
- Dzieci (ok. 50-100 ml płynów na kilogram ciała w ciągu doby)
- Dorośli (ok. 3-6 litrów płynów w ciągu doby)
Co należy pić?
- niegazowaną wodę mineralną
- słabe herbaty
- płynny kleik ryżowy na wodzie (w przypadku małych dzieci)
Zobacz również:
Przy biegunce należy zrezygnować ze spożywania stałych pokarmów przez ok. 4-6 godzin. Następnie stopniowo należy wprowadzać dietę pektynową.
Co składa się na dietę pektynową?
- ryż na wodzie
- tarte jabłko
- gotowana marchew
- puree z ziemniaków
- sucharki
- chrupki kukurydziane
- kisiel
- napary z suszonych jagód
Wraz z upływem czasu możemy włączać do jadłospisu chude wędliny. Następnie przechodzimy na dietę lekkostrawną, która nie zawiera potraw tłustych, smażonych, surowych i soków.
Kiedy należy stosować dietę lekkostrawną?
- podczas choroby
- podczas wzmożonej pracy umysłowej, przemęczenia i rekonwalescencji
- podczas upałów
Zasady diety lekkostrawnej
- Należy wybierać produkty lekkostrawne.
- Należy unikać produktów, które sprzyjają wzdęciom (np. kalafior, kapusta, brukselka, grzyby, cebula, słodkie napoje, woda gazowana).
- Należy zmniejszyć ilość spożywanego błonnika.
- Należy gotować potrawy na wodzie lub na parze.
- Należy zwrócić uwagę na regularne spożywanie posiłków (ok. 5 w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu).