Zastosowanie diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu w chorobach
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu jest modyfikacją diety łatwo strawnej, która polega na ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych i produktów bogatych w cholesterol. Dieta ta ogranicza się do spożycia 30 do 50 g tłuszczu na dobę.
Dieta lekko strawna z ograniczeniem tłuszczy ma zastosowanie głównie w:
- chorobach miąższu wątroby
- w zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych, zwłaszcza po operacji pęcherzyka żółciowego
- w zapaleniu trzustki
- w chorobach układu krążenia (miażdżycy, niewydolności krążenia, nadciśnieniu i po zawale)
- we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, kiedy choroba się zaostrza
Dozwolony tłuszcz powinien pochodzić z:
- olei słonecznikowych
- olei sojowych i kukurydzianych
- olei z pestek winogron i rzepakowych
- oliwa z oliwek
- masła i miękkiej margaryny
Dieta lekko strawna z ograniczeniem tłuszczu w:
Chorobach krążeniaZobacz również:
- można spożywać drobno starte surówki z różnych warzywnych i owoców
- ograniczenie soli kuchennej ( 3 g na dobę)
- zaleca się ograniczenie spożycia płynów
- należy spożywać ciepłe potrawy w małych ilościach
- wraz z e spadkiem wydolności wątroby aleje tolerancja na spożycie białka, należy wyłączyć z diety produkty białkowe
- należy wyłączyć z diety żółtka oraz produkty z dużą ilością cholesterolu i kwasu szczawiowego
- powinno się wyeliminować mleko, jajka dodawane do posiłków spożywać beż żółtka w postaci ubitej piany
Przykładowy jadłospis
I śniadanie (kawa zbożowa z mlekiem + pieczywo pszenne + kiełbasa z majonezem na białku + jabłko pieczone)II śniadanie (kanapka z chudym twarożkiem + herbata z cytryną)
Obiad (zupa selerowa, przetarta z grzankami + rolada z chudej ryby z warzywami pieczona w pergaminie + sos koperkowy + ziemniaki puree z olejem + kabaczek puree + kompot z owoców jagodowych przetartych)
Podwieczorek (bułka słodka + kefir)
Kolacja (budyń z kaszy jęczmiennej z warzywami + sos pomidorowy + herbata z sokiem malinowym)