Dieta łatwostrawna - płynna i papkowata
Dieta łatwostrawna wskazana jest zwłaszcza osobom z chorobami jamy ustnej i przełyku. Chory nie jest w stanie przyjmować stałego pożywienia, w związku z czym zalecane jest podawanie jedzenia w formie płynnej.
Charakterystyka diety
- posiłki mają konsystencje płynną,
- pokarm po ugotowaniu jest przecierany lub miksowany,
- spożywane pokarmy są rozcieńczane,
- posiłki powinny mieć łagodny smak,
- temperatura spożywanych pokarmów powinna wynosić 37 C,
- produkty powinny być świeże,
- pieczywo spożywane w formie rozmoczonej, zmiksowanej,
- kasze powinny być spożywane w formie kleiku,
- sery powinny być miksowane z mlekiem lub śmietaną,
- jaja powinny być gotowane na miękko i podawane w zmiksowanej formie z mlekiem, zupą,
- mięso, ziemniaki i warzywa powinny być zmiksowane w zupie,
- warzywa powinny być spożywane w formie soków i przecierów,
- owoce w formie soków i przecierów.
Zobacz również:
Przykładowy jadłospis
Śniadanie (kasza manna z mlekiem i żółtkiem)II śniadanie (sok jabłkowo + marchwiowy + biszkopt)
Obiad (Zupa jarzynowa + mięso + ziemniaki + napój z porzeczek i mleka + herbatniki)
Podwieczorek (sok pomidorowy + serek homogenizowany)
Kolacja (kleik z płatków owsianych + mleko + przecier jabłkowy)
Dieta papkowata
- potrawy podawane są w formie papkowatej,
- potrawy powinny zawierać białko pochodzenia zwierzęcego,
- posiłki powinny zwierać dużo witaminy C oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne,
- potrawy powinny być gotowane,
- zupy powinny mieć charakter kremu,
- mięsa powinny być przygotowywane z masy mielonej i podawane z sosami.
Przykładowy jadłospis
I śniadanie (zupa mleczna z kaszą manną + pieczywo pszenne rozmoczone w mleku + pasta z szynki i masła + napój owocowy )II śniadanie (herbata z mlekiem + bułka rozmoczona + jajko na miękko)
Obiad (zupa kalafiorowa z lanym ciastem + budyń z mięsa + sos pomidorowy + szpinak + ziemniaki puree + herbata z cytryną)
Podwieczorek (koktajl mleczno owocowy + biszkopty rozmoczone)
Kolacja (kawa zbożowa z mlekiem + pieczywo pszenne rozmoczone + pasta z twarogu z jabłkiem pieczonym)