Dieta seniora – czego unikać?
Starzenie się jest procesem naturalnym i jednocześnie nieodwracalnym. W życiu każdego człowieka przychodzi okres, w którym cały organizm systematycznie redukuje produkcję i regenerację komórek. U osób starszych jednym z głównych czynników, który zapobiegać ma powstawaniu chorób i jednocześnie przyczyniać się do lepszej kondycji zdrowia, jest bez wątpienia odpowiednia dieta.
Każdy człowiek w danym wieku potrzebuje innych składników odżywczych. Dzieci, dużo wapnia czy witamin, by zdrowo rosnąć. Dorośli zamiast wapnia wolą głównie witaminy i produkty, które pozwolą im pracować oraz wychowywać dzieci w jak najlepszym zdrowiu. Różnicą między tymi dwoma grupami są cukry i tłuszcze, które seniorzy powinni ograniczyć do minimum. To właśnie te związki przyczyniają się do pojawienia się cukrzycy czy otyłości, która może utrudniać poruszanie się, a jednocześnie pogorszyć kondycję stawów.
Czego unikać w diecie starszej osoby?
Cukry
Tak jak już zostało to napisane, cukry przynoszą wiele negatywnych konsekwencji dla zdrowia seniora. Nie chodzi jednak o to, by całkowicie wyeliminować je z diety ale ograniczyć do minimum. Cukier w odpowiednich ilościach jest potrzebny organizmowi, tak jak tłuszcz. Do samych produktów cukrowych zaliczamy między innymi:
- batony,
- ciastka,
- ciasta,
- czekoladę,
- wyroby cukiernicze.
Tłuszcze
Rozchodzi się tutaj głównie o tłuszcze zwierzęce. Przeciętny człowiek w ciągu dnia spożywa sporą ilość mięsa, co wiąże się jednocześnie z nagromadzeniem się tłuszczu w organizmie. Aby zredukować go do mniejszej ilości, należy zacząć używać tłuszczy roślinnych. Najbardziej polecana jest oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Obydwa te rodzaje olejów, posiadają mnóstwo wartościowych składników, takich jak choćby kwas omega-3, który również można znaleźć w rybach.
Zobacz również:
Ryby
Te morskie zwierzęta, prócz wymienionych już kwasów nienasyconych posiadają również „zestaw” witamin. Są to między innymi witaminy A, D czy E. W rybach znajduje się również białko, które odpowiedzialne jest za prawidłową pracę ludzkiego mózgu. Mało tego, ryby słyną ze swych właściwości, które również działają korzystnie na wzrok, co w późnym wieku dla niejednej starszej osoby ma olbrzymie znaczenie.
Czerwone mięso
W czerwonym mięsie znajduje się duża ilość tłuszczów nasyconych. Nadmiar spożywania tego typu mięsa również może być przyczyną otyłości. Smażenie tego produktu na oleju pochodzenia zwierzęcego to już prawdziwa tragedia dla organizmu, który potrzebować będzie znacznie więcej czasu na strawienie tego pokarmu, niż kilka lat wcześniej. W ramach czerwonego mięsa warto postawić na drób, który jest mięsem chudym z mniejszą ilością tłuszczów nasyconych.
Śmieciowe jedzenie
W sklepach a zwłaszcza supermarketach znaleźć można szereg produktów, które określa się mianem „śmieciowych”. Do tych produktów należą popularne mrożonki, pizza czy produkty przygotowywane na szybko, a między innymi popularne zupy w 3 minuty. Wszystkie te produkty posiadają wiele substancji syntetycznych, które w swoim założeniu mają zastąpić te naturalne, by przedłużyć ich ważność spożycia. W ich składnikach można znaleźć między innymi regulatory kwaśności, aromaty smakowe czy sztuczne substancje słodzące. Oznacza to, że takie produkty dla seniora są praktycznie bezwartościowe, bo ich składniki odżywcze są minimalne. Kierując się zakupami w sklepie warto również zwrócić uwagę na datę ważności. Im dłuższa, tym więcej składników zastępczych znajduje się w takim produkcie. Dlatego lepiej wybrać np.: sok z krótszą datą ważności lub ten jednodniowy, by mieć większą pewność o przydatności takiego produktu.
Zdrowie seniora
Wiek starości to nowe doświadczenia i nowe obowiązki z którymi warto się zmierzyć, nawet mimo ograniczenia wielu możliwości z wieku młodości. Proces starzenia się jest naturalny i dotyczy każdego bez wyjątku, dlatego – warto korzystać z niego, jak tylko się da.