Dieta seniora – podstawowe zasady
Proces starzenia się organizmu jest nie do zatrzymania. Dotyczy on każdej żyjącej jednostki i przynosi szereg zmian, które polegają na pogorszeniu odporności, utraty sprawności fizycznej jak i po części umysłowej. Aby jak najlepiej zapobiec niebezpiecznym zmianom i możliwym kontuzjom w tym okresie życia, należy odpowiednio zabezpieczyć swój organizm za pomocą diety.
Odpowiednio zbilansowana dieta u seniora jest kluczowym elementem lepszego samopoczucia i zdrowia, zarówno psychicznego jak i fizycznego. Jednak, aby uzyskać dobre zdrowie fizyczne w podeszłym wieku, należy pamiętać o aktywności fizycznej. W wieku późnej starości tego typu „ruch” nie polega na pokonywaniu kilku kilometrów dziennie, a na porannej gimnastyce, częstych spacerach, unikaniu ruchomych schodów a korzystaniu z tych wymagających pracę stawów.
Zbilansowana dieta
Kluczem do zachowania odpowiedniego zdrowia jest zbilansowana dieta. Nie wymaga ona wielu poświęceń. Rzecz jasna opiera się głównie na warzywach, owocach i rybach, które posiadają mnóstwo witamin i innych substancji odżywczych, niezbędnych dla organizmu w każdym wieku. Nie oznacza to jednak całkowitego wyrzeczenia. W dzisiejszych czasach, gdzie medycyna rozwinięta jest na wysokim poziomie, nawet osoby starsze mogą pokusić się o coś bardziej „niezdrowego” dla organizmu. Wszystko powinno jednak przebiegać pod okiem dietetyka. Taki specjalista uchronić może przed konsekwencjami takich wysoko kalorycznych dań.
Zobacz również:
Warzywa, owoce i ryby posiadają szereg witamin: A, z grupy B jak i C czy D czy E. Dodatkowo znaleźć można w nich kwas foliowy, magnez, potas czy kwasy omega-3, które głównie znajdują się w rybach. Kalafior jest bogaty w kwas foliowy i witaminę B12, a te składniki wspomagają pracę mózgu, poprawiając koncentrację, pamięć i kondycję mózgu. Ryby prócz wymienionego już kwasu omega-3, posiadają duże ilości białka również wspomagającego pracę mózgu, ale i nie tylko. Składniki zawarte w tych wodnych stworzeniach korzystnie wpływają na wzrok, który narażony jest na codzienne promieniowanie z ekranu telewizora czy też komputera. Pozostałe witaminy odpowiednio wpływają na kondycję skóry, paznokci czy włosów, czyli części ciała, które najbardziej podatne są na pęknięcia, złamania, zmarszczki czy wypadanie.
Kolejnym ważnym elementem jest woda. Jak wiadomo ludzki organizm to prawie 70% wody. Dlatego większość specjalistów doradza, aby wypijać codziennie przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej. Odpowiednie nawodnienie jest istotne. U kobiet nie tyczy się to tylko najważniejszego aspekyu, czyli zdrowia ale i również aspektów estetycznych, gdyż woda nawilża skórę, a nawilżanie skóry redukuje zmarszczki.
Najważniejsze elementy diety seniora
Reasumując całą treść, najważniejszymi elementami diety seniora jest:
- wypijanie co najmniej 1,5 litrów wody mineralnej dziennie,
- zjadanie 5 posiłków bogatych w witaminy i minerały bez podjadania,
- uprawienie aktywności fizycznej,
- zaleca się również konsultacje z dietetykiem.
Jak widać, dieta seniora nie musi być wcale taka straszna. Oczywiście jadłospis i same główne elementy diety w tym wieku, są uzależnione od stanu zdrowotnego danej osoby. Inny jadłospis przypisywać będzie osobie chorej na cukrzycę a inny osobie zdrowej. Mimo wszystko, główne założenie racjonalnego odżywiania w wieku seniora jest to samo. Picie wody i duża dawka witamin, tak naprawdę to jest złotym środkiem.