Szukaj

Dobra dieta w starszym wieku

Dobrze skomponowana dieta dla osób w podeszłym wieku jest kluczowa dla ich zdrowia. Pozwoli zapobiec niektórym chorobom wieku starczego, a przynajmniej spowolni ich rozwój. Jedzenie powinno nie tylko być przyjemnością, ale także dostarczyć odpowiednich składników odżywczych.

Podziel się
Starszy pan Fot. Mokra\\\'s / sxc.hu

Dlaczego odpowiednia dieta osób starszych jest ważna?

Jak już zostało wspomniane posiłki nie tylko powinny być radością dla starszych osób, ale także dostarczyć im odpowiednich witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim dlatego, aby babcie i dziadkowie tryskali energią i zdrowiem.

Najważniejsze, aby jadłospis był prawidłowo dobrany do stanu zdrowia osoby starszej.  Najlepiej, aby został ułożony przez dietetyka, którego wiedza pozwala na właściwy dobór posiłków w diecie osób w podeszłym wieku. Odpowiednie żywienie pozwoli zapobiec niektórym chorobom, może przyczynić się również do zahamowania postępu poniektórych schorzeń.

Dlaczego osoby starsze odżywiają się nieprawidłowo?

Często osoby w podeszłym wieku odżywiają się niewłaściwie, ponieważ mieszkają samotnie i nikt nie sprawuje kontroli nad ich żywieniem. Borykają się z różnymi problemami, bywa że samodzielne przygotowanie posiłku jest dla nich sporym kłopotem. Nie są również świadome, co powinny jeść, aby poprawić swoje samopoczucie.

Kolejny problem może stanowić brak środków finansowych na wartościowe pożywienie. Ubóstwo ludzi w podeszłym wieku z pewnością ma znaczący wpływ na ich nieprawidłowe odżywianie. Również przyczynić się do tego mogą złe nawyki żywieniowe.

Składniki odżywcze w diecie osób starszych

W diecie osób starszych przede wszystkim powinny znaleźć się:

Wapń - zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest inne w zależności od płci, a także od wieku. U osób starszych wzrasta o ok. 50% - do 1500 mg dziennie. Należy pamiętać o ważnej roli witaminy D w przyswajaniu tego pierwiastka.

Cynk – zalecany poziom jest trudny do określenia, niemniej jest to substancja odżywcza, która pełni ważną rolę odnośnie zdrowia. Pomaga zachować smak, dzięki czemu przyjemność jedzenia jest większa. Wspomaga również proces leczenia ran, a także przyczynia się do lepszej odporności.

Selen - wspierać ochronę przed procesami starzenia, a także przed chorobami nowotworowymi.

Witamina E - ma właściwości przeciwutleniające.

Witamina D - osoby starsze mają ograniczoną zdolność do syntezy tej witaminy, dlatego warto dostarczać ją w różnych suplementach.