Jak powinna wyglądać dieta seniora?
Przeznaczona dla seniora dieta musi być dostosowana do jego wieku, który przekłada się na zmniejszone zużycie energii. Powinna uwzględniać także schorzenia – zarówno te, które bezpośrednio go dotyczą, jak i takie, co do których istnieje ryzyko zachorowania ze względu na ich specyfikę występowania w określonym czasie życia.
Osoby starsze często charakteryzują się przekonaniem, że jesień życia jest okresem, kiedy sposób odżywiania nie ma większego znaczenia, bo organizm nie potrzebuje już wtedy tak wartościowych pokarmów, jak w przypadku ludzi młodych. Jest jednak dokładnie odwrotnie: schorowany organizm starszego człowieka należy pielęgnować poprzez stosowanie odpowiedniej diety, bogatej w witaminy, minerały i enzymy. Seniorzy powinni również przykładać wagę do ilości spożywanych przez siebie pokarmów: zalecane są regularne (4-5 razy dziennie) posiłki o około połowę mniejsze niż we wcześniejszych okresach życia.
Elementy diety seniora
Dieta seniora powinna składać się z produktów lekkostrawnych – potrawy smażone należy więc zastąpić duszonymi, gotowanymi lub pieczonymi. Ważnym jej elementem są zboża i warzywa, które dostarczają węglowodanów złożonych, a więc źródła energii. Tłuszcze nasycone należy porzucić na rzecz kwasów omega-3 – znajdują się one w tłuszczach roślinnych, chudym mięsie, rybach morskich.
Zobacz również:
U osób starszych często obserwuje się niedobory witamin – zwłaszcza wit. D, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Kwas foliowy można uzupełnić, jedząc m.in. szparagi, brokuły, bób, kalafior oraz kasze i razowe pieczywo. Zalecane jest również spożywanie 2 porcji owoców dziennie. Dla usprawnienia pracy jelit seniorzy potrzebują błonnika – znajduje się on m. in. w kaszy gryczanej i jęczmiennej, pełnoziarnistym pieczywie oraz brązowym ryżu.
Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest białko – odpowiednią ilość można uzyskać, spożywając rośliny strączkowe, ryby oraz przetwory mleczne. Nie należy zapominać także o płynach – nawet w przypadku nieodczuwania pragnienia osoby starsze powinny wypijać około ośmiu szklanek dziennie, ponieważ występuje u nich wysokie ryzyko odwodnienia. Z uwagi na powszechność wśród seniorów zjawiska niedokrwistości regularnego uzupełniania wymaga żelazo – można je znaleźć w czerwonym mięsie, płatkach, roślinach strączkowych, zielonych warzywach i suszonych owocach.
Listę zamykają wapń oraz cynk. Pierwszy pomaga zapobiegać osteoporozie oraz wszelkim złamaniom. Znajduje się w jogurtach, żółtym serze, brokułach czy migdałach. Cynk natomiast okazuje się pomocy m. in. podczas gojenia ran, do których należy zaliczyć również odleżyny. Produktami bogatymi w cynk są m. in. owoce morza, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe oraz mięso.
Czego należy unikać?
Dieta seniora nie może obfitować przede wszystkim w alkohol, sól, ostre przyprawy oraz słodycze. W przypadku występowania nietolerancji laktozy niezalecane jest również picie mleka.
Korzyści płynące z właściwie skomponowanej diety seniora
Skutkiem spożywania pokarmów bogatych w odpowiednie witaminy i minerały będzie poprawa stanu zdrowia oraz zwiększenie długości życia seniora. Idealne uzupełnienie diety stanowi aktywny tryb życia.
Autor:
Edyta Możejko