Szukaj

Jakich produktów powinni unikać seniorzy?

Odpowiednia dieta ważna jest w każdym wieku. Gdy jesteśmy młodzi często nie przykładamy większej uwagi do tego, co jemy. Jednak wraz z upływem czasu zdrowa dieta nabiera co raz większego znaczenia. By móc cieszyć się dobrym zdrowiem trzeba brać pod uwagę właściwe odżywianie. Dieta jest szczególnie istotna w późniejszym etapie życia, ponieważ może pomóc uniknąć wielu nieprzyjemnych dolegliwości.

Podziel się
para starszych ludzi

Których produktów nie powinni jeść seniorzy?

  • Cukier
Wysoko oczyszczone węglowodany takie jak biały chleb, biały ryż, biały makaron, ciasta, itp. oraz mocno przetworzona żywność mogą prowadzić do zaburzenia równowagi glukozy we krwi. To z kolei może się przyczynić do wahań nastroju i energii oraz do częstych napadów łaknienia. Dodatkowo produkty te sprzyjają próchnicy zębów. Warto wiedzieć, że w ich składzie jest bardzo mało składników pokarmowych, a dużo kalorii.

  • Kofeina i alkohol
Odradzane jest spożywanie tych produktów ze względu na ich wpływ na wahania stężenia cukru we krwi i bezsenność. Poza tym ze względu na swoje właściwości diuretyczne mogą prowadzić do odwodnienia organizmu. Zamiast takich produktów najlepiej wybierać herbaty ziołowe, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i nerwowy.

  • Sól kuchenna
Z wiekiem może dochodzić do osłabienia zmysłu smaku. To powoduje wzmożone dodawanie poszczególnych przypraw do posiłków, w tym soli. Warto wiedzieć, że sól wpływa na podniesienie ciśnienia tętniczego we krwi, a tym samym prowadzi do zatrzymania wody w organizmie. Najlepiej zastąpić zwykłą sól, solą morską, a jeśli to możliwe całkiem ją wyeliminować i zastąpić ziołami.

  • Warzywa psiankowate
Mowa tutaj o pomidorach, ziemniakach, papryce, chili, oraz bakłażanach. Te produkty mogą spowodować zwiększenie stanu zapalnego w organizmie, dlatego szczególnie groźne mogą się okazać dla osób cierpiących na zapalenie stawów lub inne choroby zapalne. Warto spróbować odstawić takie produkty na jakiś czas i sprawdzić, jak to wpłynęło na zmianę samopoczucia.

  • Owoce cytrusowe
W przypadku niektórych osób owoce cytrusowe powodują podrażnienie przewodu pokarmowego. Osoby zmagające się z problemami trawiennymi powinny unikać takich owoców, a w zamian wybierać owoce jagodowe, wiśnie, jabłka, gruszki i morele.

  • Skorupiaki, czerwone mięso i podroby
Te produkty są źródłem tzw. puryn. Osoby borykające się z dną moczanową powinny zdecydowanie unikać takich produktów, ponieważ mogą przyczynić się do nasilenia objawów choroby. Najlepiej też ograniczyć spożywanie takich produktów jak soczewica czy fasola, ponieważ w nich również znajdują się śladowe ilości puryn.