Odpowiednia dieta ważna jest w każdym wieku. Gdy jesteśmy młodzi często nie przykładamy większej uwagi do tego, co jemy. Jednak wraz z upływem czasu zdrowa dieta nabiera co raz większego znaczenia. By móc cieszyć się dobrym zdrowiem trzeba brać pod uwagę właściwe odżywianie. Dieta jest szczególnie istotna w późniejszym etapie życia, ponieważ może pomóc uniknąć wielu nieprzyjemnych dolegliwości.
Których produktów nie powinni jeść seniorzy?
Cukier
Wysoko oczyszczone węglowodany takie jak biały chleb, biały ryż, biały makaron, ciasta, itp. oraz mocno przetworzona żywność mogą prowadzić do zaburzenia równowagi glukozy we krwi. To z kolei może się przyczynić do wahań nastroju i energii oraz do częstych napadów łaknienia. Dodatkowo produkty te sprzyjają próchnicy zębów. Warto wiedzieć, że w ich składzie jest bardzo mało składników pokarmowych, a dużo kalorii.
Kofeina i alkohol
Odradzane jest spożywanie tych produktów ze względu na ich wpływ na wahania stężenia cukru we krwi i bezsenność. Poza tym ze względu na swoje właściwości diuretyczne mogą prowadzić do odwodnienia organizmu. Zamiast takich produktów najlepiej wybierać herbaty ziołowe, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i nerwowy.
Z wiekiem może dochodzić do osłabienia zmysłu smaku. To powoduje wzmożone dodawanie poszczególnych przypraw do posiłków, w tym soli. Warto wiedzieć, że sól wpływa na podniesienie ciśnienia tętniczego we krwi, a tym samym prowadzi do zatrzymania wody w organizmie. Najlepiej zastąpić zwykłą sól, solą morską, a jeśli to możliwe całkiem ją wyeliminować i zastąpić ziołami.
Warzywa psiankowate
Mowa tutaj o pomidorach, ziemniakach, papryce, chili, oraz bakłażanach. Te produkty mogą spowodować zwiększenie stanu zapalnego w organizmie, dlatego szczególnie groźne mogą się okazać dla osób cierpiących na zapalenie stawów lub inne choroby zapalne. Warto spróbować odstawić takie produkty na jakiś czas i sprawdzić, jak to wpłynęło na zmianę samopoczucia.
Owoce cytrusowe
W przypadku niektórych osób owoce cytrusowe powodują podrażnienie przewodu pokarmowego. Osoby zmagające się z problemami trawiennymi powinny unikać takich owoców, a w zamian wybierać owoce jagodowe, wiśnie, jabłka, gruszki i morele.
Skorupiaki, czerwone mięso i podroby
Te produkty są źródłem tzw. puryn. Osoby borykające się z dną moczanową powinny zdecydowanie unikać takich produktów, ponieważ mogą przyczynić się do nasilenia objawów choroby. Najlepiej też ograniczyć spożywanie takich produktów jak soczewica czy fasola, ponieważ w nich również znajdują się śladowe ilości puryn.