Dieta dla uprawiających jogging
Jogging od pewnego czasu stał się jedną z najpopularniejszych form aktywności fizycznej. Wiele osób podkreśla, jak wiele zalet posiada uprawianie joggingu. Stosując jednocześnie odpowiednią dietę możemy stać się niemalże prawdziwymi okazami zdrowia.
„Sport to zdrowie”! Jednak aktywnie spędzając czas, warto zwrócić również uwagę, jak się odżywiamy. Jest to bardzo ważne, gdyż nasz organizm zmuszony do wysiłku wydala wiele cennych składników żywieniowych. Przez to zwiększa się jego zapotrzebowanie na te konkretne jak woda, białko, tłuszcze, czy węglowodany. Dlatego, aby w pełni poczuć korzyści wynikające z uprawiania joggingu, powinniśmy pomyśleć o wprowadzeniu pewnych zmian w naszym jadłospisie.
Sport nie dla wszystkich
Wydawać by się mogło, że jogging to najmniej skomplikowana i niewymagająca jakichkolwiek predyspozycji forma aktywności fizycznej. Jest w tym ziarenko prawdy, jednak lekarze zaznaczają, że u niektórych osób jogging nie jest najlepszym sposobem na wprowadzenie do ich życia sportu. Dotyczy to przede wszystkim osób z wadami serca, czy schorzeniami kręgosłupa. Jogging odradza się również osobom z nadmierną otyłością, ponieważ taka forma aktywności fizycznej jak bieganie, w ich przypadku może prowadzić do nadmiernego obciążenia stawów kolanowych. Jeżeli jednak żadne z tych przeciwwskazań nas nie dotyczy, bądź otyłość jest umiarkowana to jogging w połączeniu z odpowiednią dietą może okazać się świetnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów. Uprawianie joggingu działa również bardzo dobrze na obniżenie poziomu stresu, wzmocnienie odporności naszego organizmu, czy przyrost masy mięśniowej, dzięki której odciążymy niektóre stawy.
Zobacz również:
Dieta
Zapotrzebowanie naszego organizmu na pewne składniki jest różne. Wszystko zależy od tego, jak intensywnie uprawiamy sport oraz ile poświęcamy czasu i energii. Rzecz jasna, im nasz wkład w jogging jest większy, tym większe zapotrzebowania ma organizm. Biegając tracimy energię, dlatego zadbajmy o jedzenie potraw, które dostarczą nam jej jak najwięcej. Podczas aktywności fizycznej pocimy się, przez co tracimy wodę i składniki mineralne. Dlatego straty te powinniśmy uzupełniać na bieżąco. Pijmy powoli, małymi łykami i unikajmy napojów gazowanych, o dużej zawartości cukru oraz alkoholu. Tak samo jak na składniki mineralne, zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy. Pamiętajmy, aby w naszej diecie nie brakowało warzyw i owoców. Witaminy B1 i B2 dostarczają energii podczas wysiłku. B12 odpowiada za przyrost tkanki mięśniowej. Witaminy A, E, C, ß- karoten i selen neutralizują wolne rodniki, które są produkowane podczas wysiłku fizycznego. Ponadto takie składniki jak wapń, sód, cynk i potas pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu komórek, a magnez i żelazo są niezbędne podczas wytwarzania czerwonych krwinek.
Tłuszcze i białko
Jak już zostało wspomniane, uprawiając jogging tracimy energię, którą następnie powinniśmy dostarczyć w jak największych ilościach. Dodatkowo aż o około 50 proc. wzrasta zapotrzebowanie na białko. 20-25 proc. energii powinno pochodzić z tłuszczów. Dlatego jedno z najważniejszych miejsc w naszym jadłospisie powinno być zarezerwowane dla ryb. Stanowią one zarówno źródło wartościowego białka, jak i kwasów tłuszczowych omega- 3. Oprócz ryb, obowiązkowo w naszym jadłospisie powinny znajdować się w dużych ilościach produkty sojowe, jajka, przetwory mleczne. Z mięs wybierajmy te chudsze np. kurczaka. W diecie osoby uprawiającej jogging bardzo ważną rolę odgrywają również węglowodany. Różnego rodzaju kasze, ryż, czy makaron razowy są bogate w węglowodany złożone, jednocześnie mogą być ciekawym i przydatnym elementem obiadu. Na śniadanie idealnie pasuje za to pełnoziarniste pieczywo, czy musli. Co do samej częstotliwości jedzenia w ciągu całego dnia, nasza dieta powinna być oparta na pięciu posiłkach: śniadaniu, przekąsce, obiedzie, drugiej przekąsce i kolacji. Z jadłospisem opartym o te wszystkie składniki śmiało możemy zakładać sportowe obuwie i korzystać z absolutnie wszystkich korzyści joggingu.
Autor: Miłosz Baran