Eko - dieta – moda czy klucz do zdrowia?
W dziesiejszych czasach, w krajach cywilizacyjnych, społeczeństwo żyje w nieustannym pośpiechu, pod ciągłą presją czasu, na głowach obywateli ciążą wszelakie zobowiązania rodzinne, jak i zawodowe. Ludziom, biorącym udział w wyścigu na coraz to wyższe szczeble kariery, często brakuje wolnej chwili, w której można dokładnie planować i na bieżąco przygotowywać zdrowe oraz bilansowane posiłki na każdy dzień.
Wpływ na zdrowie człowieka, tanio produkowanej żywności, wypełnionej po brzegi chemią i pestycydami, nie jest jeszcze dobrze znany, ponieważ stosunkowo niedawno zaczęto stosować takie techniki wytwarzania pożywienia. Jednakże wielu naukowców jest zdania, że regularne spożywanie produktów żywnościowych, pełnych nienaturalnych składników, nie niesie ze sobą nic dobrego dla zdrowia ludzkiego.
Właśnie dlatego, ostatnio można zaobserwować wśród konsumentów, szczególnie szybki wzrost popularności ekologicznego odżywiania oraz popytu na organiczne produkty.
Czym są bio - diety?
Dieta bio, to dieta, oparta na spożywaniu tylko naturalnie wyprodukowanej żywności, speniającej najwyższe standardy. Przykładowo warzywa i owoce są uprawiane bez stosowania pestycydów i chemikalii. Zwięrzęta, z których jest wytwarzane mięso, żyją na wolności, mają swobodę poruszania się, nie są faszerowane sterydami i antybiotykami. Dieta bio całkowice odrzuca wszelkie produkty przetworzone i nienaturalne. Wyklucza między innymi słodycze, chipsy, margarynę. Wszystko w ekologicznym menu musi być w 100% naturalne i nieprzetworzone.Zobacz również:
Pozytywne aspekty bio - diety
Sposób w jaki ludzie się odżywiają, ma ogromny wpływ na ich zdrowie i ogólne samopoczucie. Nieprawidłowa dieta może prowadzić do różnych komplikacji zdrowotnych, takich jak cukrzyca, rak i choroby serca, do przewlekłych stanów zmęczenia, zaburzeń trawienia i stanów depresyjnych, a także i do innych powikłań na tle alergicznym. Istotą diety ekologicznej są prawidłowo zbilansowane posiłki, dostarczające wszystkich potrzebnych człowiekowi składników odżywczych. Dodatkowo dieta taka eliminuje wszystkie produkty żywieniowe, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Za zdrowie trzeba płacić?
Kupowanie organicznej ekologicznej żywności niestety jest drogższe od zwykłej żywności. Wiąże się to z większymi kosztami produkcji i wyższymi wieloma stanadardami, które produkty ekoloigiczne muszą spełniać, w zasadzie na każdym etapie ich wytwarzania, aż do chwili kiedy trafią na półki sklepowe, a kolejno do rąk konsumenta. Eko dieta jest wymagająca, nie tylko pod względem finansowym, ale także absorbuje czasowo. Planowanie posiłków z góry na każdy dzień, następnie ich przygotowywanie. Staje się to codzienną rutyną, co może to być niekiedy uciążliwe.Jakie rezultaty?
Wyniki eko diety przeprowadzanej w sposób w pełni świadomy, zależą od tego, co dana osoba, zmieniająca swój sposób żywienia na eko, chce osiągnąć. Dieta eko jest dobrym sposobem, zarówno na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, jak i na poprawienie swojego ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Już sam fakt, że człowiek zdrowo się odżywia, wprawia go w lepszy nastrój, ponieważ ma on wtedy więcej energii i chęci do życia. Jedząc wyłącznie naturalne, czyli nieskażone chemią produkty, można poczuć się lżej i pewniej w swoim ciele. Dieta eko jest szansą na poprawę nie tylko wyglądu zewnętrznego danej osoby, ale także jej stanu ducha.Nie tylko w trosce o zdrowie człowieka
Ekologiczne odżywianie się powoli staje się coraz bardziej popularne wśród ludzi na całym świecie. Jednakże włączenie diety eko w swój stały i codzienny jadłospis ma służyć nie tylko człowiekowi, ale także całej planecie.Pozostaje pytanie: czy eko diety to jedynie narzucona społeczeństwom przez mass-media moda czy droga prowadząca do dobrego zdrowia? Moda na bycie eko, dbanie o ziemską planetę i swoje zdrowie? Czy może, szczera chęć zmiany na lepsze? Zmiany nie tylko swojego życia, ale wprowadzenie zmian na dużo szerszą skalę, skalę rozciągającą się na cały ziemski glob.
Autor:
Roksana Dunka-Piekarska