Jesienna dieta
Jak sprawić, aby na naszych talerzach było równie kolorowo jak za oknami, a zarazem zdrowo? Jak utrzymać wakacyjną formę i jednocześnie uodpornić organizm przed różnymi infekcjami kryjącymi się za zmianami w pogodzie?
Myśl o potrzebach organizmu
Każda pora roku rządzi się swoimi prawami, dlatego też nasz organizm stara się w jak najlepszy sposób dostosować do zmieniających się warunków. Jesień to piękna, lecz zdradliwa część roku, w której łatwo o choroby. W większości przypadków niby nie groźne, jednak nie ukrywajmy – uciążliwe. Odpowiednie odżywianie jest w stanie pomóc. Ochroni przed infekcją, bądź okaże się pomocne podczas choroby. Jesienią, pożądane przez nasz organizm są przede wszystkim witaminy i węglowodany. Co tyczy się zdrowego odżywiania nie tylko jesienią, to rezygnacja z przekąsek typu batony, czekoladki. Dla lubiących podjadać, w zastępstwie powinny pojawić się owoce, a jeżeli czekolada to wyłącznie gorzka i oczywiście w niewielkich ilościach.Pamiętaj o śniadaniu!
To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia wiedzą wszyscy. Jednak wielu z nas zapomina o tym, że dostarcza nam ono energię, która jest niemal w całości spalana w ciągu dnia. Energię, której w szczególności potrzebujemy jesienią i zimą. Dlatego nie dajmy się wciągnąć w wir pośpiechu i zadbajmy o nasz poranek, który będzie oddziaływał na resztę dnia. Nie chodzi o to, aby się najeść, lecz o to aby nie wyjść do pracy czy szkoły głodnym. Nie zabijajmy również głodu papierosem, czy znalezionymi resztkami chipsów z wczoraj. Ciepły napój, musli i pełnoziarniste pieczywo to jedno z najlepszych rozwiązań na śniadanie. Przygotowanie takiego śniadania nie powinno zająć wiele czasu, więc nawet dla tych „zawsze spóźnionych” nie powinno to stanowić problemu.Jesienny obiad
Podczas chłodniejszych dni, jakich nie brakuje jesienią, ważny jest ciepły posiłek. Lekarze i dietetycy zalecają spożycie minimum dwóch dań na ciepło, które dadzą nam niezbędną energię. Rezygnujmy z rzeczy tłustych, ciężkostrawnych. Kluczem jest unikanie fast-foodów, różnego rodzajów sosów, zasmażek, majonezu itp. Podnoszą one poziom cholesterolu, a w dodatku wywołują uczucie senności i ciężkości. Dlatego, jako danie główne fantastycznie spisują się wszelkiego rodzaju ryby. Obfitują one w wiele witamin, pełnowartościowego białka, składników mineralnych i przede wszystkim kwas tłuszczowy Omega 3. Jest to składnik ryby wzmacniający nasz organizm i zapobiegający infekcjom, o które nie trudno jesienią. Z mięs i wędlin wybierajmy te chude. Nie zapominajmy również o warzywach.Zobacz również:
Z tęsknoty za wysokimi temperaturami śmiało można sięgnąć po mrożonki swoich ulubionych letnich warzyw. Mimo wszystko, te z typowych jesiennych jak ziemniaki, kapusta, dynia czy kalafior, są równie smaczne i idealnie nadają się do przyrządzenia jako jedno z głównych dań dnia. Jak już wcześniej wspominałem, ważne są również węglowodany. Warto więc jadać dania z kaszą gryczaną, ryżem brązowym lub makaronem razowym. Pamiętajmy również o cebuli i czosnku. Zawarte w nich substancje mają silne działanie bakteriobójcze, co pomoże w momencie obniżenia odporności naszego organizmu. Skutecznie przeciwdziałają również przeziębieniom i infekcjom układu oddechowego. Jak widać, jest mnóstwo składników, z których możemy stworzyć wiele różnych dań. Nie będą one tylko cieszyć nasze podniebienie, ale będą dobrze wpływały na nasze samopoczucie i kondycję fizyczną.