Ustalanie idealnej równowagi składników diety
Mówi się, że właściwie skomponowana dieta powinna składać się z odpowiedniej porcji węglowodanów, białek i tłuszczy. Chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem musimy dostarczać naszemu organizmowi pokarmów z tych trzech grup. By jednak móc to robić trzeba sobie zdawać sprawę, do której grupy należą poszczególne artykuły spożywcze.
Idealna dieta powinna być zestawiona w następujący sposób:
- 50% - warzywa i owoce
- 35% - ziarna
- 15% - białka
Warzywa i owoce
W diecie przede wszystkim istotna jest równowaga. Jeżeli chodzi o owoce to najlepiej spożywać tylko jeden rodzaj owoców przy danym posiłku. W przypadku warzyw nie ma takich zaleceń. Warzywa można dowolnie mieszać. Można dobierać warzywa zgodnie z ich kolorem. Dla przykładu można przez 7 dni wybierać warzywa ciemnozielone, jasnozielone, żółte, białe i czerwone, by zachować stosunek 5:4:3:2:1. Owoce najlepiej jeść na surowo. Natomiast warzywa można mieszać i jeść jedną połowę surowych a drugą gotowanych.
Ziarna
Pełne ziarna to m.in. pszenica, owies, jęczmień, żyto, kukurydza, brązowy i dziki ryż, proso, gryka lub orkisz. Co istotne do ziaren częściowo zaliczyć możemy również ziemniaki i inne warzywa mączne.
Białka
Źródłem białka jest mięso, drób i ryby. Te produkty są dobrym dostarczycielem białka, aczkolwiek jest to białko zwierzęce, które trudniej się rozkłada i trawi. Bardziej wskazane są białka roślinne. Ich źródłem jest fasola, groch, soczewica, soja i orzechy.
Zobacz również:
Woda
Bardzo istotne jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Woda jest konieczna z punktu widzenia zachodzących w organizmie procesów biochemicznych. Równoważenie składników pokarmowych nie ma większego sensu, jeżeli we właściwy sposób nie nawadniamy organizmu.
Równowaga
Rodzaj pożywienia nie ma większego znaczenia, natomiast równowaga składników pokarmowych już tak. Reżim dietetyczny powinien obejmować 60-70% węglowodanów złożonych, 20-25% białek oraz 10-15% tłuszczów. Warto wybierać takie produkty, które są wolne od sztucznych dodatków i środków konserwujących. Każda z grup składników jest bogata w witaminy, minerały i pierwiastki śladowe, które należy dostarczać organizmowi.
Grupy pokarmowe
Białka
- drób bez skóry
- białe ryby bez skóry
- kraby
- jaja
- niskotłuszczowy jogurt
- niskotłuszczowe produkty mleczne
Białka i tłuszcze
- czerwone mięso
- wieprzowina
- ser
- jogurt
- mleko
- śmietana
- lody
- tłuste ryby
- ryby ze skórą
Białka z węglowodanami
- soja
- soczewica
- groch
- fasola
- ziarna
- pestki
Węglowodany i tłuszcze
- awokado
- frytki
- chipsy
- wypieki
- ciastka
- sosy
Tłuszcze
- oleje
- masło
- margaryny
- masła roślinne
- smalec
- tłuszcz z pieczeni
Białka, węglowodany i tłuszcze
- orzechy
- ziarna
Równowaga w diecie jest bardzo istotna. Powszechnie panuje przekonanie, że wyeliminowanie tłuszczy z diety pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Nie jest to prawda. Po krótkim czasie nasz organizm zaczyna odczuwać brak witamin i kwasów tłuszczowych, przez co następuje wzrost łaknienia i przemożona potrzeba zjedzenia produktów będących źródłem brakujących składników.