Dieta kiełkowa
Kiełki zawierają bardzo niewiele kalorii. Dodatkowo są źródłem witamin. Kiełki wpływają na poprawę kondycji. Większość ludzi postrzega je jako niesmaczne korzonki. Dieta kiełkowa jest przede wszystkim bardzo zdrowa. Te produkty polecane są przede wszystkim osobom, które z jakiś przyczyn zrezygnowały ze spożywania mięsa.
Dlaczego w kiełkach jest tyle minerałów?
Zawiera się w nich tyle wartości odżywczych głównie z tego względu, że podczas procesu kiełkowania w nasionach dochodzi do uaktywnienia enzymów odpowiedzialnych za powstawanie dużych ilości witamin. Substancje wielkocząsteczkowe, które są skumulowane w nasionach podczas całego procesu kiełkowania ulegają rozkładowi na związki proste, które są w łatwy sposób przyswajane przez organizm ludzki. Takie enzymy pojawiające się podczas rozkładania substancji wpływają na poprawę trawienia. Kiełki są niskokaloryczne, stąd też często możemy je znaleźć w dietach nastawionych na zmniejszenie tkanki tłuszczowej.Zobacz również:
Gdzie możemy nabyć kiełki?
Kiełki są powszechnie dostępne. Możemy je znaleźć w większości sklepów. Poza tym dużo osób decyduje się na samodzielne hodowanie kiełków. Najczęściej wybieranymi kiełkami są te z dyni, ciecierzycy, słonecznika, rzepy, soczewicy, fasoli, pszenicy, brokuła, owsa oraz rzeżuchy.Jak hodować kiełki?
Chcąc hodować kiełki należy zaopatrzyć się w piętrowe naczynie, tzw. kiełkownicę. Możemy ją nabyć w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak istnieje także możliwość wyhodowania kiełków bez tego specjalnego naczynia. Wystarczy słoik z przymocowaną gumką. Poza tym niektórzy hodują te rośliny w sitku lub ligninie. Zakupione nasiona należy opłukać w letniej wodzie i namoczyć. Później układamy je na gazie i staramy się często podlewać.Które kiełki są najczęściej hodowane?
- Słonecznika, z racji tego, że posiadają orzechowy smak. Nadają się wyśmienicie jako dodatek do sałatek i kanapek. Dodatkowo są bogate w cynk i żelazo.
- Brokuła, z tego względu, że posiadają pikantny smak. Znajduje się w nich sulforafan, który przeciwdziała powstawaniu raka. Dodatkowo kiełki brokuła mogą powstrzymać rozwój komórek nowotworowych.
- Lucerny, z racji tego, że można je dodać do różnych potraw z kuchni chińskiej i tajskiej. Poza tym kiełki lucerny są źródłem witamin A, C, D i B12.