Dieta śródziemnomorska
Nieodpowiednia dieta może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz otyłości. Jedną z najczęściej proponowanych przez dietetyków diet jest dieta śródziemnomorska. Opiera się na piramidzie żywienia i składają się na nią produkty zbożowe, warzywa i owoce oraz ograniczone ilości produktów zwierzęcych, tłuszczy i słodyczy.
Jakie produkty są zalecane?
- produkty zbożowe (np. kasza, proso, zboża, pieczywo pełnoziarniste) dające uczucie sytości i pomagające na dłuższy czas zaspokoić głód, poza tym są źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na regulowanie pracy przewodu pokarmowego, dodatkowo zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz żelazo, cynk i magnez
- orzechy i migdały
- makarony, które dzięki dużej ilości błonnika obniżają poziom cholesterolu oraz chronią przed nowotworami jelita grubego
- rośliny strączkowe będące źródłem białka roślinnego, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego
- oliwa z oliwek, która zwiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
- owoce morza (ostrygi, małże, kraby, krewetki) będące źródłem potasu, fosforu, magnezu i cynku wpływającego na prawidłową pracę systemu nerwowego
- ryby będące źródłem białka, wapnia i fosforu, które wpływają na układ kostny, dodatkowo zawierają jod oraz kwasy omega-3 chroniące przed miażdżycą i chorobą wieńcową
- warzywa i owoce bogate w witaminy i składniki mineralne, będące źródłem błonnika pokarmowego, regulujące przemianę materii, wpływające korzystnie na opóźnienie procesów starzenia organizmu
- przyprawy (czosnek, cebula) działające przeciwbakteryjne i obniżające ciśnienie
- zioła wpływające korzystnie na proces trawienia
- czerwone wino obniżające poziom cholesterolu, chroniące przed miażdżycą
Zobacz również:
Których produktów nie należy jeść?
- tłuszczy nasyconych
- białego pieczywa
- słodyczy
- tłustych mięs
- tłustych wędlin
- tłustych sosów
Zalecenia diety śródziemnomorskiej
- Każdego dnia należy spożywać olej z oliwek, sery oraz jogurty.
- Kilka razy w tygodniu należy jeść ryby i drób.
- Należy ograniczyć spożycie jajek do 4 sztuk tygodniowo.
- Należy jeść dużo warzyw i owoców.
- Należy w dużym stopniu ograniczyć spożywanie słodyczy.
- Dozwolone jest spożywanie mięsa czerwonego kilka razy w miesiącu.
- Należy pić dużo niegazowanej wody mineralnej.
- Należy ograniczyć spożywanie pełnego mleka, śmietanki i masła.
- Nie należy zapominać o aktywności fizycznej.