Szukaj

Dieta winogronowa

Dieta winogronowa jak sama nazwa wskazuje opiera się na spożywaniu winogron. Są to owoce, które w większości składają się z wody. Mają one korzystny wpływ na procesy odbywające się w przewodzie pokarmowym i pomagają usuwać z organizmu różne szkodliwe substancje. Dieta winogronowa jest dietą oczyszczającą.

Podziel się
Winogrono ciemne
Dieta winogronowa jest odpowiednia przede wszystkim dla tych osób, u których konieczne jest lepsze nawilżenie organizmu. Poza tym jest wskazana osobom borykającym się z ciągłym stresem. O winogronach w codziennej diecie nie powinny zapominać osoby cierpiące na nadciśnienie oraz mające problemy z nerkami. Stosować ją powinny osoby pracujące intensywnie umysłowo.

Jak działają winogrona?

  • wykazują właściwości odtruwające jeżeli chodzi o układ pokarmowy, wątrobę, nerki i krew
  • alkalizują przewód pokarmowy i krew
Dieta winogronowa pozawala nam zrzucić około 1,5 kilograma w ciągu dwóch dni. Jest to przede wszystkim dieta oczyszczająca organizm. Pomaga wypłukać nasz organizm z różnego rodzaju toksyn i nadmiaru wody. Dietę winogronową najlepiej stosować w trakcie sezonu.

Dietę winogronową można stosować jedynie przez dwa dni. Co istotne można ją powtarzać raz w tygodniu.

Zasady diety winogronowej

  • rankiem wypijamy szklankę soku z winogron
  • na śniadanie jemy muesli z odtłuszczonym jogurtem i 10 dag winogron
  • na obiad należy sporządzić lekki posiłek z dodatkiem winogron
  • na kolację należy zjeść winogrona w galaretce lub sałatkach
  • między posiłkami należy pić sok z winogron bez cukru oraz wodę mineralną
  • dziennie należy zjadać ok. 1,5 kilograma winogron
  • nie należy w czasie kuracji pić kawy i mocnej herbaty
  • dozwolone jest picie zielonej herbaty i naparów ziołowych

Co możemy znaleźć w winogronach?

  • witaminy (C, B, PP)
  • kwas foliowy
  • minerały, min. potas, który usuwa nadmiar wody z organizmu
  • barwniki, które pomagają wzmocnić żyły i naczynia krwionośne
  • w pestkach
  • witaminę E, pomagającą zachować młodość
  • procyanidinę, zapobiegającą procesom starzenia się
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, pomagające obniżyć poziom cholesterolu w organizmie