Dlaczego warto polubić seler?
Leczenie środkami naturalnymi pod wieloma względami jest po prostu stosowaniem zdrowego rozsądku. Obecny kiepski stan zdrowia społeczeństwa spowodowany jest ciągłym stresem, niezdrowym odżywianiem oraz czynnikami zewnętrznymi tj. zanieczyszczenia czy smog elektromagnetyczny, przez który tracimy równowagę organizmu.
Dawno, dawno temu...
Już w starożytności znano zalety selera. Początkowo wykorzystywano go do celów rytualnych i pogrzebowych. Później odkryto, że działa uspokajająco, dlatego podawany był osobom przy silnych stanach wzburzenia. Upływający czas pozwolił na poznawanie kolejnych właściwości warzywa. Nie tylko używany był do celów zdrowotnych, ale również polecano go mężczyznom jako afrodyzjak.Bomba witaminowa i minerałowa
To niegdyś rytualne warzywo posiada aż 86 cennych składników. Nie sposób ich wszystkich wymienić, niewątpliwie jednak warto wspomnieć o tych najważniejszych. Zarówno seler naciowy jak i korzeniowy bogate są w witaminy A,E,C,B. Co ciekawe, witaminy C posiada dwa razy więcej niż cytrusy, które potrafimy pochłaniać kilogramami przy niedoborze. Oprócz ogromnej ilości witamin, seler słynie również z dużej ilości pierwiastków mineralnych. Zdecydowanie najwięcej posiada fosforu, dzięki czemu jedzenie selera pomoże nam utrzymać prawidłową strukturę kości i zębów. Oprócz tego warzywo to dostarcza do organizmu wapń, potas, cynk, magnez i żelazo, składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Rzecz można, że ta guzowata bulwa pełni funkcję zamkniętego składu aptecznego, gdyż zawiera także substancje czynne działające przeciwzapalnie, rozkurczająco i moczopędnie.Zobacz również:
Dlaczego warto wprowadzić go na stałe do diety?
Zacznę od szczególnie ważnej dla Pań informacji. Seler jest małokaloryczny i fantastycznie sprawdza się przy wszystkich dietach odchudzających. 10 dag zawiera zaledwie 7 kcal. Przyśpiesza również przemianę materii, dlatego osoby dbające o linię powinny pamiętać o jego regularnym spożywaniu.Dzień był stresujący ? Ktoś Cię zdenerwował ? Seler wszystko ukoi ! Składniki zawarte w nim działają kojąco i uspokajająco o czym wiadomo nie od dziś, dlatego warto zamienić tabletki uspokajające na kawałek selera.
Jego moczopędne działanie pomaga osobom chorującym na kamicę nerkową i przy zaburzeniach czynności nerek. Zaleca się w takich przypadkach regularne picie soku z selera.
Osoby cierpiące na bóle reumatyczne także powinny pamiętać o spożywaniu warzywa. Ma on silne działanie przeciwbólowe i może funkcjonować jako stały zamiennik leków przeciwbólowych.
Zaparcia również mogą przestać być problemem. Bulwa reguluje układ trawienny i pokarmowy poprzez wzmożoną produkcję żółci przy jednoczesnym nie zatrzymywaniu jej w woreczku.
Przeziębienia grypy, to wszystko jest wynikiem słabej odporności naszego organizmu. Seler odpowiednio pomoże nam go wzmocnić i oczyścić organizm z toksyn.
Seler pomocny okazuje się również przy zapaleniach dróg oddechowych, polepsza pracę serca i co ważne, chroni przed nowotworami.
Uznać możemy go również za eliksir młodości. Wystarczy pić codziennie jedną szklankę, soku, by oczyścić organizm, zlikwidować obrzęki, wzmocnić skórę, włosy i nadać naszej cerze aksamitną gładkość
Warto także potraktować go jako zamiennik soli. Jak wiadomo, zatrzymuje ona wodę w naszym organizmie, seler natomiast jest warzywem słonym i dodany do zupy nada jej intensywny smak.
Zdrowie jest dla nas najbardziej naturalnym stanem istnienia, o które powinniśmy dbać ze szczególną ostrożnością. Tradycyjne metody leczenia sięgają wielu stuleci wstecz i bez wątpienia sprawdzają się i dziś. Warto więc zaopatrzyć się w wiedzę na temat właściwości warzyw czy owoców i wprowadzić je do naszej codziennej diety.
Autor:
Sara Guzik